Со европски пари ќе се подобруваат сметководствените податоци во земјоделието – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Со европски пари ќе се подобруваат сметководствените податоци во земјоделието

Со пари од Европската унија, Македонија ќе ја надградува националната мрежа на сметководствени податоци од земјоделското стопанство. Ресорното министерство ќе го спроведува овој проект во соработка  со Националниот совет за економија и истражување од Италија и со Институтот за земјоделска економија и храна од Полска.

Колку се рентабилни македонските фарми? Колкави се нивните трошоци наспроти приходите – одговорите на овие прашања треба да ги даде надградената национална мрежа за сметкводствени податоци во земјоделското стопанство. За таа цел, Македонја ќе добие 800 000 евра од Европската унија,  а системот со податоците ќе треба да биде надграден во следните 18 месеци, соопшти денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

„Основната цел на пректот е да придонесе за надградување на мрежата на сметководствени податоци од земјоделските стопанства, подобрување на системот за проверка на квалитет на податоците но и подобрување на користењето на пдатоците. Едно од барањето во процесот на прилагодување на институциите кон ЕУ е воспоствување национална мрежа за прибирање на сметководствени податоци од земјоделските стопанства. Надградениот систем со овој проект ќе обезбеди  прецизни  податоци за тоа колку една фарма работи рентабилно, колкави се производствените трошоци за одредена култура а колкави се приходите. Овие податоци се важни за креирање на ефикасни земјоделски политики, следење на трендовите и промените во земјоделските стопанства од што придобивка ќе имаат самите земјоделци“, информира Николовски.

Претставникот на Делегацијата на ЕУ, Никола Бертолини вели дека името на новиот проект е комплцирано, но значи дека треба точно да се знае кои се податоците на ниво на земјоделски стопанства. Според него потребата за повеќе податоци е клучен елемент за земјоделската политика:

„Таа е диверзифицирана приказна, а потребата за повеќе податоци е клучен елемент за земјоделската политика и плодовите што ги користиме“.

„Главната цел на овој проект е да се придонесе  кон надградување на податоците на мрежата на сметководствени податоци. Тој претставува натамошен чекор во соработката меѓу Македонија и Италија“, посочи италијанскиот амбасадор, Карло Ромео.

Прибирањето сметководствени податоци за македонското земјоделство почна во 2010 година со репрезентативен примерок од 300.000 земјоделски стопанства. Лани, репрезентативниот број се зголеми на 700.000, класифицирани по економска големина и тип на производство.

Би те интересирало и

„Standard and Poor’s” го потврди кредитниот рејтинг на Македонија ББ-, со стабилен изглед

Aгенцијата „Standard and Poor’s” соопшти дека го потврдува кредитниот рејтинг на Македонија ББ-, со стабилен ...

Ќе има ли конечно светла иднина за Фени Индустри?

Ќе има ли конечно подобри денови и светла иднина за комбинатот за никел Фени индустри, ...