Струјата поевтинува – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Струјата поевтинува

Регулаторната комисија за енергетика на денешната подготвителна седница ги разгледа предложените одлуки за нови регулирани цени и тарифи за електрична енергија кои ќе важат од 1 јули годинава.Притоа, донесена е одлука од 1 јули цената на електричната енергија да поевтини за 0,25 проценти.

Регулаторната комисија за енергетика на денешната подготвителна седница ги разгледа предложените одлуки за нови регулирани цени и тарифи за електрична енергија кои ќе важат од 1 јули годинава. Со нив се предлага зголемување на производствената цена на ЕЛЕМ за 0,05 отсто во однос на сегашната цена. На преносниот оператор МЕПСО тарифата за пренос му се намалува за 6,3 отсто.

На ЕВН- Електро дистрибуција тарифата му се намалува за 5,89 отсто, додека на ЕВН-Снабдување наместо бараното зголемување за 6 отсто му се одобруваат само 0,1 отсто.

Според пресметките на Регулаторната комисија, овие промени во тарифите ќе резултираат со намалување на просечната цена за крајните потрошувачи на регулираниот пазар, односно домаќинствата за 0,25 отсто во однос на досегашната цена.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Почнува Светскиот економски форум во Давос

Светскиот економски форум во Давос (Швајцарија), кој почнува денеска, а ќе трае до 26 јануари, ...

Дебата: Со реформи и стратегија за градежништво до заштита на јавниот интерес

Преку реформа на планерското и градителското законодавство и носење стратегија за градежништво треба да се ...