Тајванскиот Уставен суд ги озакони истополовите бракови – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тајванскиот Уставен суд ги озакони истополовите бракови

Тајван е првата азиска држава која ги озакони истополовите бракови, пренесоа француските медиуми, повикувајќи се на соопштение на Уставниот суд.

Судот смета дека делот од законот, што бракот го определува како сојуз меѓу маж и жена, ги нарушува уставните гаранции за еднакви права на луѓето.

Судот за противуставни ги прогласи нормите на Граѓанскиот кодекс, кои не дозволуваат на две лица од еден ист пол „да создадат постојан сојуз од интимна и исклучителна природа со цел да преземат обврски да водат заеднички живот“.

Согласно одлуката на Уставниот суд, овие делови од законот се во спротивност со слободата на луѓето да склучуваат брак (чл. 22 од тајванскиот Устав) и уставната гаранција за еднаквост пред законот (чл. 7 од тајванскиот Устав).

Во своите мотиви за одлуката Судот посочува дека слободата да стапиш во брак се состои од слободата „дали да стапиш во брак“ и „со кого ќе стапиш во брак“. Оваа автономија е суштествена за нормалниот развој на личноста и зачувување на човековото достоинство, образложи Уставниот суд на Тајван.

Превземено од: Плус Инфо

Би те интересирало и

САД ги иззема ЕУ и шест земји од увозните царини на челик и алуминиум

  Претседателот на САД, Доналд Трамп одлучи привремено да изземе шест држави и Европската Унија ...

Аргентинец административно си го сменил полот за порано да оди в пензија

Даночен службеник од Аргентина решил да си го смени полот наведен во личните документи, како ...