УНИЦЕФ: Секое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

УНИЦЕФ: Секое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија

Секое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија, се вели во анализа на УНИЦЕФ. Недостигот од храна и образование е исто така широко распространет проблем, наведуваат експерти. Во подготовката на извештајот се анализирани 41 држава со високи и средни доходи, од Европа, Источна Азија, Океанија, Северна Америка, како и од Израел, Мексико и Чиле.

Истражувањето укажува и на тенденции како намалена бременост во тинејџерска возраст и употреба на алкохол кај младите.

Најдобри резултати по неколку показатели за децата имаат скандинавски држави, Германија, Швајцарија, Јужна Кореја, Словенија и Холандија.

Јужна и Источна Европа како и држави од Латинска Америка покажуваат тенденции кон највисоки нивоа на детска сиромаштија, според анализата.

„Повисоки приходи не значат и автоматско подобрување на ситуацијата за сите деца“, нагласува Сара Кук шеф во УНИЦЕФ.

На пример, Јапонија, САД и Канада се меѓу државите со најслаби социјални и даночни политики за намалување на сиромаштијата кај децата. Во просек, едно од осум деца во богатите држави нема сигурност при набавка на храна, соодносот е еден-спрема-три во Турција и во Мексико. Една третина од 15-годишните деца од анализата немаат основни знаења за читање, математика и наука.

Би те интересирало и

САД ги иззема ЕУ и шест земји од увозните царини на челик и алуминиум

  Претседателот на САД, Доналд Трамп одлучи привремено да изземе шест држави и Европската Унија ...

Аргентинец административно си го сменил полот за порано да оди в пензија

Даночен службеник од Аргентина решил да си го смени полот наведен во личните документи, како ...