Финансии бара појаснување од Уставниот суд за земјоделските субвенции – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Финансии бара појаснување од Уставниот суд за земјоделските субвенции

Уставниот суд денеска на својата веб-страница го објави Решението според кое нема законска пречка за исплата на земјоделските субвенции пред да се формира влада.

Министерството за финансии информира дека поднело писмо до Уставниот суд од кој бара да му достави препис од Одлуката и појаснување.

Уставниот суд завчера, на 10 мај, поведе постапка за оценување на уставноста на одредби од Изборниот законик и од Законот за спречување на корупцијата, односно донесе времена мерка за запирање од извршување на оспорените одредби со кои се забрануваше исплатата на земјоделските субвениции до формирањето на новата влада. Оваа мерка важи до конечното одлучување на Судот.

Иницијативата до Уставниот суд беше поднесена од земјоделското здржение „Агротиквешија“ со која се бараше оспорување на членот од Изборниот законик, според кој е забранета исплата на субвенции до формирање нова влада.

Превземено од: Макфакс

Би те интересирало и

Збратимување на Кавадарци и Требиње и подобрување на економскиот развој меѓу овие два града

Побратимување на Кавадарци и Требиње,а заедничката соработка да започне токму со економска релација меѓу двата ...

Банкарите како ајкули во „Пливајќи со ајкулите“

Работата на банкарот на некој начин вклучува дел во кој за продавате својата душа за ...