Фотографија на денот: Кучешки денови – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Фотографија на денот: Кучешки денови

Знаете ли што се Кучешки денови? Тоа е периодот на убаво и топло време од 23 јули до 23 август. Името го добил по соѕвездието Големо куче (Canis Major).

Откако за нас на небото ќе стане видлива првата ѕвезда од соѕвездието, сѐ додека не стане видливо целото соѕвездие Големо куче (Canis Major), минува еден месец. Светлата главна ѕвезда Сириус во текот на овој период изгрева и заоѓа со Сонцето.

Денес Кучешките денови во Германија се поврзани со горештините. Според народните верувања, ако времето во текот на Кучешките денови е убаво, следува студена зима, а доколку времето е лошо, тоа со себе ќе донесе лоша жетва.

Нашата Фотографија на денот доаѓа од агенцијата ДПА, а посебен опис веројатно не ѝ е потребен.

Извор: DW

Би те интересирало и

Објавена уште една снимка со бркање НЛО, Пентагон молчи

Објавена е нова снимка што од неодамна веќе не се вбројува во „класифицирани тајни документи“, ...

Критична маса #70: „Имаш сериозна врска?“

Што претставува за тебе точакот? Можеби за некои е заменливо парче метал и две гуми. ...