Херта Милер го налути Кустурица

Романско-германска писателка, поетеса и есеистка Херта Милер, и нобеловка за  награда за литература, изјави на средба со читателите за време на Меѓународниот саем на книгата, дека и Србија е виновна  за бобардирањето на  НАТО.

“Ти си направил  грешка и твоите граѓани мора да живеат со свеста дека самите сте си ја предизвикале”, рече Милер. Таа ги обвини Србите за “страшни злосторства и национализам” во  Босна и Косово, као што таа рече, со поддршка на Српската православна црква.

Како одговор, српскиот режисер Емир Кустурица рече дека писателот, дури и со  Нобеловата награда, не може да зборува како војник и да  оправдува  убиствата на мирно население.

Милерја  обвини исто Русија и Кремљ. “Нешто слично се случува сега во Украина, таму настрадаа многу луѓе и верувам дека требаше да им се обезбеди с оружје.

Прашувам: Зошто постои НАТО, ако Русите можат целосно да   уништат цела држава? Во Украина е невозможно да се живее нормално, само затоа што сакаа да влезат во ЕУ, Романија влезе во НАТО од страв од Русија, сите се плашеа од КГБ и Москва “, рече Милер.

“Кога СССР се распадна, очекувавме демократијата да го замени тоталитаризмот, но тоа не се случи”, рече писателот.

Локално мк потсетува дека Херта Милер е позната по своите дела опишува тешките услови за живот во Романија за време на режимот на Николае Чаушеску и прогонот против романските Германци во комунистичкото владеење во земјата.

Таа е родена во 1953 година во Ниче, Банат, и е со германско етничко потекло. Нејзината мајка беше депортирана во Советскиот камп за присилна работа. Милер почна да работи како преведувач во фабрика за производство на машини, но наскоро таа беше забранеат и замина. Таа потоа е предавач во училиштата и детските градинки. Таа води битка против  режимот, бидејќи ја критикува власта и нејзините дела се цензурирани.

Во 1987 година  емигрирала во Западен Берлин. Во раните 1990-ти, таа доби меѓународна репутација, при што книгите се преведени на повеќе од 20 јазици.

Од особена важност е нејзиниот роман, Атемшаукел, објавен во 2009 година кога истата година ја добива  и Нобеловата награда.

 

Преземено од: Локално

Би те интересирало и

Македонската филхармонија со концерт ќе го прослави 73. роденден

Македонската филхармонија со концерт ќе го прослави 73. роденден. Концертот ќе се одржи на 24 ...

Децата ги преземаат училиштата за Светскиот ден на детето

Република Македонија се приклучува кон иницијативата преку поттикнување на училиштата да организираат активности наречени #ДецатаГиПреземаатУчилиштата, ...