Швајцарскиот франк е најсигурен – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Швајцарскиот франк е најсигурен

Швајцарската централна банка претстави нова банкнота од 20 франци, која веќе се смета за најбезбедната во светот.

Црвена банкнота од 20 швајцарски франци е изработена од хартија со засилени памучни влакна. Во внатрешноста на банкнотата се наоѓа јадро од полимер, а банкнотата поседува вкупно 15 заштитни елементи, меѓу нив и глобус што ја менува бојата, сребрена мапа на Швајцарија и крст кој се прелива во знаме.
Дел од елементите се видливи само под микроскоп или ултравиолетово светло.
Банкнотата ќе биде достапна од среда, 17 мај.
Освен што банкнотата од 20 франци кориси најсовремен метод на заштита од фалсификат, таа е и со помал формат од досегашните банкноти.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

СДСМ: За првпат во историјата просечната нето плата е над 24.000 денари

  Просечната плата во земјава се искачи до 24.000 денари – велат од СДСМ во ...

СБ: Родовата нееднаквост на пазарот на труд прави загуби на БДП

Поради родовата нееднаквост и малото учество на жените на пазарот на труд се прават загуби ...