ResPublica видео подкаст: Јавен долг – неодржлива пaтека и нетранспарентна Влада – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

ResPublica видео подкаст: Јавен долг – неодржлива пaтека и нетранспарентна Влада

vlada-na-rm

Јавниот долг на РМ изнесува околу 4 милијарди и 830 милиони евра. Од крајот на 2010 година до денес, тој растел за 1,3 милиони евра дневно, 54 илјади евра на час или 16 евра во секунда. Иако Република Македонија засега ги надмирува своите обврски за враќањето на јавниот долг, патеката по која се движи е неодржлива. Важно е и како Владата ги троши и управува парите, а во тој дел бележи пад во транспарентноста. Наредната влада мора да биде потранспарентна и да ги преиспита стратешките цели на буџетските корисници. Приоритетите за трошењата од јавниот долг и за идниот развој треба да се определат заедно со синдикатите, работодавачите и граѓанскиот сектор. ResPublica видео подкаст со Марјан Николов од Центарот за економски анализи и Ангел Димитров од Организацијата на работодавачи на Македонија.

Би те интересирало и

ВИДЕО:

Како изгледа возење формула 1 на снег? (видео)