бактерии – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: бактерии

Што може да се случи ако не ја менувате постелнината редовно

Доколку менувањето на постелнина го сметате како не толку важен ден во средувањето и одржувањето на домот, можете да се соочите со многу сериозни последици. Д-р Лиса Акерли на својот блог „The Hygiene Doctor“, открива дека луѓето се изложени на бројни здравствени опасности ако не ја перат постелнината еднаш седмично. ...

Повеќе »

Лоши вести за оние кои сакаат да пијат кафе или чај на работа

Бактериите живеат насекаде и невозможно е средината во која живееме да е стерилна. Но, тоа не значи дека не можеме да го смениме она за кое сме лично одговорни. Професорот по микробиологија од Универзитетот во Аризона, д-р Чарлс Герба, утврдил дека околу 90 % од шолјите кои се користат во ...

Повеќе »

Нешта кои се плодно тло за бактерии, а понекогаш заборавате дека е така

Иако за многумина ве-це школата е прва асоцијација за бактерии и нечиста површина, во домовите постојат многу други предмети кои исто така се извор на зараза и собираат многу повеќе бактерии. Сепак, понекогаш забораваме на нив. Еве потсетување… Електронски уреди Користете крпа од микрофибер и благо средство за дезинфекција во ...

Повеќе »

Дрога, бактерии, фекалии… Што сé има на парите?

Човечките суштества се всушност расадник на бактерии каде и да се појават. Ако има некој што е во заблуда дека парите се некако исклучок, веројатно е единствен. Ама изгледа е малку полошо отколку што претпоставувавме. Резултатите од научната студија на Универзитетот во Њујорк, објавена во април, покажуваат дека на парите (банкнотите особено) кои ...

Повеќе »

Крајна внимателност со употребата на антибиотици и да не се земаат на своја рака – препорачуваат лекарите

Агресивноста на бактериите го намалува бројот на антибиотици кои може да се употребуваат против нив. „Стрептокока, стафилокока, пнеумокока, биогените бактерии како и ентрококите сите овие се резистентни на антибиотици,едноставно нема антибиотици кои влијаат на нив, за жал против тоа не може ништо да се направи и ќе се случуваат трагедии“, ...

Повеќе »