Екстерно – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: Екстерно

Утре почнува полагањето државна матура

Од утре до 14 јуни ќе се реализираат екстерните испити од државната матура во јунската испитна сесија во 2017 година, за која се пријавени вкупно 16426 кандидати. Полагањето на државната матура ќе почне утре во 10 часот со тестот по мајчин јазик и литература. Според податоците на Државниот испитен центар, ...

Повеќе »

Се менува екстерното тестирање: Ќе почнува од шесто одделение и нема да влегува во општиот успех

Резултатите од екстерното тестирање што се спроведува во основните и средните училишта во Македонија да не влегуваат во конечниот успех на ученикот, односно да не влијаат на просекот на успехот од оценките во сведителството на ученикот, предвидуваат измените и дополнувањата на законите за основно и средно образование кои се во ...

Повеќе »

Поднесени 1.824 приговори за екстерното тестирање

Оправдано отсутните ученици, како и оние кои поради технички проблеми не се тестирале, ќе бидат тестирани на 19 и 22 август. Во јунската сесија се поднесени 1.824 приговори, односно приговарано е на само 0,5% од тестовите од екстерното тестирање. Прифатени се 18,4%, делумно прифатени се 21,2% од приговорите, а 60,4% ...

Повеќе »

Завршува учебната 2015/2016 година

За околу 270.000 ученици (187 илјади во основното и 81 илјада во средното образование) денеска е последниот ден од наставата во учебната 2015/2016 година. Учениците деновиве имаат екстерно тестирање по два предмета, од кое резултатите се очекуваат на 17 јуни. На 13 јуни ќе бидат објавени резултатите од екстерното тестирање ...

Повеќе »

В сабота почнува полагањето државна матура

Со полагање мајчин јазик, в сабота почнува полагањето државна матура, по што следуваат математика, странски јазик и изборен предмет. Оваа учебна година за државната матура се пријавиле 16.859 ученици, од кои 8.729 од гимназиско образование, 7.866 од средно стручно образование и 264 од средно уметничко образование. Согласно Концепцијата за матура ...

Повеќе »

Учениците ќе го полагаат екстерното од 7 до 11 јуни

Екстерното тестирање за учениците од основните и средните училишта ќе се одржи од 7 до 11 јуни еден ден по завршувањето на школската година. Во изминататите неколку години пракса беше процесот на полагање да заврши до 10 јуни, но оваа година истото ќе заврши еден ден подоцна – објави порталот ...

Повеќе »

Ристовски: Изборите нема го пролонгираат екстерното тестирање

Предвремените парламентарни избори нема да го ппролонгираат екстерното тестирање. Ова го изјави денеска заменик министерот за образование  и наука,  Спиро Ристовски, негирајќи ја информацијата на дел од медиумите дека екстерното тестирање ќе почне на 9 -тти јуни, што ќе значи и пролонгирање на учебната година. „Нема промени во Календарот за ...

Повеќе »

Со задоцнување почна екстерното тестирање

Поради пад на системот, екстерното тестирање на матурантите, започна со речиси еден час задоцнување. Само во неколку градови и училишта, тестирањето започнало навреме. Матурантите денеска го полагаа првиот предмет од екстерното тестирање, коешто тие за разлика од останатите ученици во основното и средно образование го полагаат на почетокот на второто ...

Повеќе »