Извоз – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: Извоз

Белгиски фирми извезувале забранети хемиски супстанци во Сирија

Три белгиски фирми се обвинети дека помеѓу 2014 и 2016 година во Сиријаи спратиле 96 тони изопропанол, супстанца кој се користи за производство на смртоносниот гас сарин, што беше употребен во хемиски напади од страна на силите лојални на сирискиот претседател Башар ал-Асад. Компаниите, чие судење за овој случај ќе ...

Повеќе »

Винарите бараат поддршка од државата за успешен извоз

Македонските винари се соочуваат со голема конкуренција на странските пазари. Бараат поддршка од државата за успешен пласман, кој, велат, ќе им овозможи навреме да ги исплатат лозарите. Тие, денеска, на работен состанок во Градско со министерот земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, посочија дека проблемот со откупот на грозје не ...

Повеќе »

Стартуваше бербата на трпезното грозје во тиквешкиот регион

Во најголемиот лозарски регион, тиквешкиот, стартуваше бербата на трпезното грозје, цената за килограм од сортата кардинал се движи од 50 до 60 денари. Првата сорта трпезно грозје од сортата кардинал веќе се најде на пазарите во Кавадарци. Стартната цена е 50 денари за килограм а лозарите задоволни, иако родот е ...

Повеќе »

Росоманските праски денеска завршија на македонскиот асвалт

Истурија десетици гајби со праски на патот Градско – Прилеп незадоволни производители на овој вид македонско овошје. Вака го изразија револтот што за годинешниот нивни род  нема купувачи. Освен дома, годинава, овоштарите имаат проблеми  и со извозот во Русија како што велат поради променетите критериуми на тамошните увозници на македонско ...

Повеќе »

Трговски дефицит од 1,1 милијарди евра за осум месеци

Вкупната стоковна размена на Македонија со странство од јануари до август годинава изнесува 7.505.321 илјади американски долари. Најмногу се тргувало со Германија – покажуваат најновите податоци кои ги објави Државниот завод за статистика. Извозот на стоки изнесува  3.112.569 илјади американски долари и бележи пораст од 6,4 отсто во однос на ...

Повеќе »

Извозот на стоки од Македонија зголемен за 7.5%

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари- февруари 2016 година, изнесува 39.078.145 илјади денари и бележи пораст од 7,5% во однос на истиот период од минатата година – покажуваат податоците на Државниот завод за статитиска. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-февруари 2016 година, изнесува ...

Повеќе »

Од овој месец македонски млечни и месни производи на рускиот пазар

Од овој месец Македонија ќе почне да извезува млечни и месни производи на рускиот пазар. Минатата недела официјално ни е одобрен пласман на живина во ЕУ, а лани во ноември беше потпишан и Договор за извоз на смрзнато јагнешко месо во Кина. „Го отворивме и рускиот пазар како стратегиски голем ...

Повеќе »