Мажи – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: Мажи

Истражувањата покажаа: Жените се посилен пол

Истражувачи од Универзитетот во Лондон откриле дека женскиот имун систем може да победи различни инфекции побрзо и поефикасно од машкиот. Тајната е во дополнителната копија на женскиот X хромозом. Поголемиот дел од женските имуни келии имаат рецептори за хормони како што е естрогенот, што значи дека тој хормон има можност ...

Повеќе »

Како одењето во вселената влијае врз мажите, а како врз жените?

Ефектот на нулта гравитација на човечкото тело е несомнено важна, без оглед на полот. НАСА не ги забележала значајните разлики помеѓу мажите и жените во однос на нивниот физиолошки или психолошки одговор на вселенските летови. Но, полот има улога во тоа како долготрајниот престој во вселената влијае врз телото на ...

Повеќе »

Научно докажано – мажите паѓаат на русокоси

Еве неколку причини зошто мажите неможат да им одолеат на жените со светла коса. Се облекуваат попровокативно Овие девојки сакаат да ги возбудуваат и предизвикуваат мажите со провокативно и сексапилно облекување, нешто на кое што мажите не можат да одолеат. Со облекувањето тие ја истакнуваат својата женственост и го излудуваат ...

Повеќе »

Евростат: Жените во ЕУ добиваат и над 20 отсто пониски плати од мажите

Во земјите членки на ЕУ жените примаат во просек за 16,3 отсто помали плати од нивните машки колеги, а во некои држави тие се пониски и за над 20 проценти – покажуваат податоците на Евростат. Според овие податоци, во 2015 година во поголемиот број земји членки на ЕУ, меѓу кои ...

Повеќе »

Три четвртини од семејните одлуки ги носат жените

За важноста на женската позиција во семејството сведочи едно ново истражување, кое вели дека три четвртини од одлуките, кои се важни за семејството ги носат токму жените. Според резултатите од повеќе истражувања, претставничките на понежниот пол секојдневно донесуваат поважни одлуки од мажите: тие се оние кои одлучуваат што ќе се ...

Повеќе »

Зошто мажите се однесуваат како деца кога се болни

Повеќето истражувања и докази укажуваат дека за таквото однесување на мажите постои вистинска биолошка причина. Имено, многу од вирусите ги погодуваат мажите многу пожестоко од жените. Според новото истражување објавено во Nature Communications, постои еволуциски притисок кој ги приморува вирусите да предизвикуваат поблаги симптоми кај жените. Според теоријата, вирусот повеќе профитира ако ...

Повеќе »

Кои работи мажите воопшто не ги забележуваат кај жените

Генерално, жените придаваат големо значење на ситници, за разлика од мажите на кои не им е важно ако сте накачиле некој килограм плус или ако бојата на косата не ви е онаква каква што сте посакувале… На мажите им е најважно да бидат безусловно сакани, почитувани и нивната жена или ...

Повеќе »