МОН – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: МОН

„Зоки Поки“ да остане задолжителна лектира, а „Волшебното самарче“ да се укине, предлага МОН

Предлог список на лектири за основно образование, од второ до деветто одделение, подготвен од Бирото за развој на образованието. Како што велат од Министерството ревидирањето на списокот лектири се прави со цел да им се даде слобода на наставниците во нивната работи и да се збогати изборот. Списокот ќе биде ...

Повеќе »

МОН предвидува наставниот час за основците да трае 55 минути

Министерството за образование и наука предвидува за учениците од прво до петто одделение еден наставен час да трае 55 минути, во кој е вклучен и одмор во траење од 15 минути по секој наставен час. Наставникот одлучува кога ќе го даде одморот и како ќе го реализира. Се препорачува еден ...

Повеќе »

МОН препорача распуст и за наставниците до 9-ти Јануари

До раководните лица на училиштата, Министерството за образование и наука доставило препорака деновите што следуваат по новогодишните празници да бидат неработни, односно работните обврски на наставниците и професорите да започнат на 9 јануари, соопшти Министерството. -Оваа препорака е согласно Календарите за организација на учебната 2017/2018 година, за основните и средните ...

Повеќе »

Децата ги преземаат училиштата за Светскиот ден на детето

Република Македонија се приклучува кон иницијативата преку поттикнување на училиштата да организираат активности наречени #ДецатаГиПреземаатУчилиштата, по повод 20 ноември, Светскиот ден на детето, велат од Министерството за образование и наука. УНИЦЕФ во светот организира прослава, ден на акција за децата од децата. Децата од целиот свет ќе го кренат гласот ...

Повеќе »

Работни групи работат на измени на законите за основно и за средно образование

Три работни групи во Министерството за образование и наука викендов работат на предлози за измени и дополнувања на законите за основно и за средно образование и на одредбите од законите коишто се однесуваат на децата со посебни образовни потреби. Министерството за образование и наука денеска соопшти дека во работните групи ...

Повеќе »

Дисперзирани студии или имитација на студирање

Податоците говорат дека на дисперзираните студии не им пресудила одлуката на МОН, туку слабиот интерес за нив, несоодветните образовни услови и слабите резултати. Не стивнуваат критиките од опозициската ВМРО-ДПМНЕ поради одлуката на Министерството за образование и наука (МОН) да го замрзне уписот на дисперзирани студии на УКИМ за оваа учебна ...

Повеќе »

Грантови од МОН за промовирање на мултикултурализмот и меѓуетничка интеграција во образованието

Вкупно 49 програми од училиштата од основно образование и 14 програми од училиштата од средно образование ќе бидат поддржани со грантови од Министерството за образование и наука, за реализирање на активностите кои се однесуваат на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранцијата во образованието. „Со цел зајакнување и поддршка на активностите кои ...

Повеќе »

МОН: За скапите ручеци има фискални сметки, значи се трошело со причина

Скапите ручеци на МОН влегоа во Јавното обвинителство. Ревизорскиот извештај за работењето на Министерството за образование и наука, кој покажа ненаменско трошење на над 30.000 евра на поранешнит министер, Абдулаким Адеми и неговиот заменик, Спиро Ристовски е предаден на работа на основен јавен обвинител. Откако ќе го разгледа, обвинителот ќе ...

Повеќе »

Транспаренси Интернешнел бара да се испита дали МОН ненаменски трошело пари

Транспаренси Интернешнел Македонија ги повикува надлежните инситуции да постапат по наодите од конечниот извештај на овластениот државен ревизор за извршената ревизија на финансиските извештаи заедно со ревизија на усогласеност на Министерството за образование и наука на сметката на основниот буџет за 2015 година, според кој се констатирани бројни неправилности при ...

Повеќе »

Учениците ќе го полагаат екстерното од 7 до 11 јуни

Екстерното тестирање за учениците од основните и средните училишта ќе се одржи од 7 до 11 јуни еден ден по завршувањето на школската година. Во изминататите неколку години пракса беше процесот на полагање да заврши до 10 јуни, но оваа година истото ќе заврши еден ден подоцна – објави порталот ...

Повеќе »