Тагови: откуп

Истекува рокот за доставување податоци од фирмите кои тргуваат со земјоделски производи

До 31 март правните лица регистрирани за трговија и преработка на земјоделски производи треба да ги достават податоците за планираниот откуп оваа година и за купеното лани. Казната за неисполнување на оваа законска обврска е 1.500 евра. – Истекува рокот за доставување податоци од фирмите кои тргуваат и преработуваат земјоделски производи. ...

Повеќе »

Тутунот со поголем род и повисока цена

Со поголем род од очекуваниот и повисока цена ќе заврши годинашниот откуп на тутунот. Според последните податоци од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, преземени се преку 25.000 тони тутун што е 5.000 тони повеќе од првичните проценки за целата реколта 2016. Постигната е просечна цена од 196,82 денара за ...

Повеќе »

Откупени 24,4 милиони килограми тутун

Откупот на тутунот е во завршна фаза. До вчера се преземени 24,4 милиони килограми, а просечната цена е 196,80 денари – соопшти денеска директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Цветан Трипуновски. „До овој момент нема никакви проблеми со текот на откупот. Се надеваме дека многу скоро ќе биде откупен и посleдниот килограм од реколтата ...

Повеќе »

Зголемени откупот и продажбата на земјоделски производи

Откупот и продажбата на земјоделски производи во четвртото тримесечје од 2016 година се зголемени за 39,3 проценти во споредба со истиот период од претходната година. Месечната дистрибуција на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи, пак, покажува пораст во сите три месеци од тримесечјето. Според податоците на Државниот завод ...

Повеќе »

Струмичките земјоделци реагираат за лошиот старт на откупот на зелка

Почнаа незадоволствата на струмичките раноградинари од откупните цени на пролетната зелка. Само што почна бербата на првите количини, откупната цена се движи до 25 денари за килограм. За нив не само што е проблематична цената туку се плашаат и поради слабиот интерес на тровците за откуп, бидејки во струмичко на ...

Повеќе »

Досега откупени 8.000 тони тутун по просечна цена од 185 денари

Сојузот на тутунски здруженија на почетокот на годинава, на средба со новинарите излезе со податоци за досегашниот тек на откупот на тутунот од минатогодишната реколта. Претседателот, Данчо Милески информира дека тутунарите се задоволни од проценката и постигнатата просечна цена, која се очекува да биде и поголема затоа што повисоките берби ...

Повеќе »
Close
Advertisment ad adsense adlogger