Тагови: пораст

Романија ќе ги зголемува платите и до 300 отсто

Долниот дом на романскиот парламент со мнозинство гласови го усвои законот за зголемување на платите во јавниот сектор до јануари 2018 година. Законот и усвоен и покрај противењата на Европската комисија и Меѓународниот монетарен фонд. Според овој закон, за кој гласале 188 пратеници, а 28 биле против, месечната плата на ...

Повеќе »

Светска банка прогнозира поголем пораст во 2017-та

Порастот на светската економија повторно ќе земе залет, стои во прогнозата на Светската банка за 2017-та година. Економските експерти прогнозираат пораст на светското економско постигнување од 2,7 проценти во тековнава година (во 2016 година тој изнесуваше 2,4 проценти) – пренесува Дојче Веле. Во извештајот на Светска банка се вели дека ...

Повеќе »

Рекорден пораст на новороденчиња од странски родители во Германија

Според германскиот Сојузен завод за статистика (Дестатис), во 2015 година едно од секои пет новороденчиња е родено од мајка државјанин на странска земја.Махмуд е роден во одделот за акушерство во болницата „Шарите“ во Берлин, една од најголемите универзитетски болници во Европа. „Сѐ помина добро“, вели неговиот татко, држејќи го во ...

Повеќе »