Превенција – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: Превенција

Спречете ја кашлицата на природен начин

Балансираната исхрана, избегнувањето на загушливи простории, пушењето, алкохолот, а воведувањето на редовна физичка активност и добрите навики како правилен распоред на оброците, доволен сон и често поминување на време во природа се најдобра превенција од разни болести. Меѓу нив се и здодевните настинки и грипот, на кои можете да станете ...

Повеќе »

Денеска е 1-ви декември – Светски ден за борбата против ХИВ/СИДА

  Светскиот ден против СИДА-та (World AIDS Day) е осмислен и прифатен од 140 земји во светот на Светскиот Самит во Лондон во 1988 година. Истата година, Светската Здравствена Организација (СЗО) ја согледа потребата за постоење на еден ваков ден и го прогласи 1-ви декември како Светски ден за сидата ...

Повеќе »

Вагинален прстен коj заштитува од ХИВ

Новите студии кои презентирани на Конференцијата за ретровируси и опортунистички инфекции во Бостон открија потенцијален метод за превенција на ХИВ кај младите жени. Овие две студии ја истражуваат ефикасноста на месечниот вагинален прстен кој содржи антиретровирусен лек наречен „dapivirine“. Стандардниот вагинален прстен, како што е „NuvaRing“, е една форма на ...

Повеќе »

Светски ден на дијабетесот

Да се подигне јавната свест за дијабетесот, како и да се преземат мерки за превенција и подобро справување – апелираат од Здружението за заштита и едукација на дијабетичари „Був“ по повод одбележувањето на 14 Ноември, Светскиот ден за борба против дијабетесот. Според проценките на Здружение,  бројот на возрасни лица со ...

Повеќе »