сск – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: сск

Компаниите бараат стабилна политичка состојба за да инвестираат

Политичките турбуленции во државата последните две години влијаеја на сигурноста на инвестициите. Секогаш ќе има пад на производството и на извозот кога приватниот сектор се воздржува од инвестирање. За да може приватниот сектор да инвестира, потребна е стабилна политичка состојба во земјата и намалување на изборните циклуси – денеска претседателката ...

Повеќе »

Македонско – грчката соработка важна за добрососедските односи

Индустријата, градежништвото и агро бизнисот се во фокусот на македонско – грчкиот економски форум што се одржа денеска во Скопје во организација на Сојузот на стопански комори на Македонија под покровителство на Универзитетот Колумбија од САД. Бизнис делегацијата од Грција предводена од претседателот, Киријакос Лефакис оствари и Б2Б средби со компании ...

Повеќе »

Сузбивање на сивата економија и реформи на инспекциските служби бара ССК

Реформа на инспекциските служби, сузбивање на сивата економија и учество на деловната заедница во креирањето на економските политики, се трите клучни барања што Сојузот на стопанските комори (ССК) му ги испорача денеска на деловен појадок на владиниот економски тим предводен од премиерот Зоран Заев. ССК пред Владата претстави пакет од ...

Повеќе »

Македонија ќе биде дел од ГеоБалкан иницијатива за одржлив развој на земјоделството

Македонија ќе биде дел од регионалната мрежа или таканаречена ГеоБалкан Иницијатива, преку која балканските земји ќе ги спроведуваат препораките на министрите за земјоделство на  државите од Г20. Ова е договорено на првата тркалезна маса за спроведување на интегрирана програма и за остварување на целите за одржлив развој, која се одржа ...

Повеќе »

ССК: Полесно до средства од Фондот за иновации и технолошки развој

Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој со серија активности и обуки подетално ги информира компаниите за средствата кои се достапни за развивање иновативен производ, како и за старт ап и спин оф компаниите. „Со цел компаниите подетално да се запознаат со ...

Повеќе »

ССК ќе го претстави системот за тендери на ЕУ

Сојузот на стопански комори на Македонија денеска ќе го претстави системот ТЕД на ЕУ како платформа за тендери. –Се работи за единствена онлајн платформа, посветена на европските јавни набавки, која приватниот и јавниот сектор ја користи за пристап до информации за тендери објавени во земјите од Европската унија и земјите ...

Повеќе »