Туризам – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Тагови: Туризам

Кајче-возачи и таксисти работат како туристички водичи

Македонија нема ниту еден лиценциран туристички водич. Сите, засега 804 туристички водичи во земјава, работат со легитимација, а не со лиценца. И додека поседувањето лиценца се уште не е обврзно со закон, критериумите за добивање легитимација се прилично едноставни: поседување уверение за положени испити за труситички водич на еден од ...

Повеќе »

Туристичките работници бараат законски измени: Лиценци наместо легитимација за работа

Околу 760 лиценцирани туристички водичи им ги презентираат на странските туристи, карактеристиките на македонската култура. Малкумина од нив владеат друг странски јазик освен англиски, поради што не може да се одговори на потребите на туристите. За ова денеска информираше Здружението на туристички водичи при Стопанската комора на Македонија. Оттаму бараат ...

Повеќе »

Општина Новаци нуди бесплатно објекти за развој на туризмот и економијата

Развојот на манастирскиот туризам во Општина Новаци е една од гранките на кои се става посебен акцент, затоа што Мариово изобилува со огромен број цркви и манастири. На територијата на оваа општина се наоѓаат 59 цркви и 29 манастири од кои поголем број се под заштита. Дел од линијата на ...

Повеќе »

Туризмот на Попова Шапка во летниот период од година вгодина оди во надолна линија.

Туризмот на Попова Шапка во летниот период од година вгодина оди во надолна линија, согласни се хотелиерите од овој туристички центар. Хашим Хасани сопственик на еден од хотелите на Попова Шапка, вели дека основната инфраструктура е руинирана. Патиштата не се санираат. Долго време нема на центарот доволно улично осветлување, ниту ...

Повеќе »

Демир Капија атрактивна дестинација за туристите со богато културно и историско наследство но сепак недоволно истражена и промовирана

Демир Капија, дел од богатата историја, место каде се врзуваат виното и љубовта, каде се спојуваат медитеранската и умерено континенталната клима со дури 280 сончеви денови во годината. Богато приридно и историско наследство. Мостот на историјата, како што се нарекува во овој крај, крие во себе многу историски приказни за ...

Повеќе »

Политичката криза се заканува охриѓани да ги остави без егзистенција

Политичката криза може многу семејства во Охрид да остави без леб.Ако нема разрешница, предупредуваат туристичките работници, тогаш таа сериозно ќе удри врз туризмот кој е водечка стопанска гранка во градот. Иљадници граѓани го очекуваат доаѓањето на туристичката сезона како можност да заработат некој денар повеќе, како би го преживеале остатокот ...

Повеќе »

Инвестирањето во туризам ги врати во земјата

Мики Трајковски Додека едни заминуваат од Македонија други се враќаат назад и инвестираат овде. Таков е случајот со семејствата Ајази од Струга  и Сотироски од Охрид, кои по децении живот во Швајцарија односно Австралија инвестираат во сопствени хотелски капацитети покрај Охридското Езеро. Велат дека се одлучиле на ваков чекор бидејки ...

Повеќе »

Искуствата од Швајцарските алпи охриѓанец ги носи дома

Мики Трајковски/Охрид Ретки се оние кои од како ќе заминат во странство, по неколку години се одлучуваат да се вратат назад во Македонија. Таков е примерот со охриѓанецот Горан Анѓелоски кој по години поминати во Швајцарија  носи одлука животот да го продолжи овде, но со убава намера да инвестира во ...

Повеќе »

Галичица – национален, а не забавен парк

  Кирил Пржо и Магдалена Петкова Состојбата на националниот парк „Галичица“ е прашање од национално значење. Најавите за изградба на големите проекти директно го загрозува статусот на поголемиот дел на подрачјето што се наоѓа под различна заштита. Со цел да ја заживее економијата, да го развива туризмот и да отвори ...

Повеќе »

Туристичка жетва во Бугарија

Над 370 000 туристи ги посетиле бугарските зимски одморалишта по празниците, што е раст од околу 3% во однос на минатата година. Близу 18  милиони евра се приходи само од ноќевања. Најпосетени се трите најголеми зимски одморалиштето Пампорово, Банско и Боровец Преовладуваат туристи од Велика Британија, Молдавија, Русија, Турција, Израел ...

Повеќе »