Тагови: тутун

Во тек е склучувањето договори меѓу тутунарите и откупувачите

До крајот на месецов треба да се знае колку тутунопроизводители ќе склучат договори со монополите за претстојната реколта. Тутунарите ги подигнаа евидентните листови во кои ги најавуваат површините за новото производство. До крајниот рок што истече на 31 март, беа побарани 23.400 евидентни листови или речиси исто како лани. Според ...

Повеќе »

Откупени над 25 милиони килограми тутун по просечна цена од 196.82 денари

Заклучно со вчера, девет компании од 10 откупиле над 25 милиони килограми тутун по просечна цена од 196,82 денари од реколтата за 2016 година. Согласно Законот за тутун, исплатени се 98 проценти, односно 4.873.724.751,49 денари. За ова денеска на прес конференцијаинформираше денеска директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Цветан Трипуновски. ...

Повеќе »

Тутунот со поголем род и повисока цена

Со поголем род од очекуваниот и повисока цена ќе заврши годинашниот откуп на тутунот. Според последните податоци од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, преземени се преку 25.000 тони тутун што е 5.000 тони повеќе од првичните проценки за целата реколта 2016. Постигната е просечна цена од 196,82 денара за ...

Повеќе »

Годинава 5.000 тони повеќе тутун, цената 14 денари повисока

Вкупно 25.095 тони тутун се преземени досега, 10 дена дена пред завршување на законскиот рок за откуп, што е 5.000 тони повеќе од првичните проценки за целата реколта 2016. Според Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство , постигната е просечна цена од 196,82 денара за килограм или 14 денари повеќе од ...

Повеќе »

Откупени 24,4 милиони килограми тутун

Откупот на тутунот е во завршна фаза. До вчера се преземени 24,4 милиони килограми, а просечната цена е 196,80 денари – соопшти денеска директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Цветан Трипуновски. „До овој момент нема никакви проблеми со текот на откупот. Се надеваме дека многу скоро ќе биде откупен и посleдниот килограм од реколтата ...

Повеќе »

Стопанска комора: Македонија не прифаќа замена за тутунот (Аудио)

Македонија нема да прифати замена на тутунот со друга земјоделска култура ако претходно научно и практично не се докаже дека нејзиното одгледување би било исто толку исплатливо, профитабилно, но и соодветно од аспект на специфичните климатски, почвени и агро услови – соопшти денеска Стопанската комора на Македонија. Оттаму велат дека ...

Повеќе »

Досега откупени 8.000 тони тутун по просечна цена од 185 денари

Сојузот на тутунски здруженија на почетокот на годинава, на средба со новинарите излезе со податоци за досегашниот тек на откупот на тутунот од минатогодишната реколта. Претседателот, Данчо Милески информира дека тутунарите се задоволни од проценката и постигнатата просечна цена, која се очекува да биде и поголема затоа што повисоките берби ...

Повеќе »
Close
Advertisment ad adsense adlogger