Австралија завршува со програма за прием на 12.000 бегалци од Блискиот исток

Австралија е близу завршување на програмата за преселување на 12.000 бегалци од Сирија и од Ирак, јавија локални медиуми.

Според Канбера, околу 10.000 луѓе најголем дел од Сирија, кои претходно биле сместени во кампови на Блискиот исток веќе пристигнале во Австралија со постојано место на живеење. Останатите 2.000 добиле известувања за одобрени влезни визи.

Плановите на Австралија за прием на 12.000 бегалци од кризниот регион беа објавени од поранешниот премиер Тони Абот во септмеври 2015 година. Австралија освен тоа, секоја година прифаќа над 13.000 луѓе од други држави. Од фискалната 2018-2019 година бројката ќе биде зголемена до 18.750 луѓе.

Извор: МИА

Додади коментар

Би те интересирало и

УНИЦЕФ: Исламистите од Боко Харам се повеќе деца користат како „човечки бомби“

Исламистичката група Боко Харам се повеќе деца, главно девојчиња од североисточна Нигерија, ги користи како ...

Во Мароко се уапсени две лица осомничени за врски со терористите од Барселона

Мароканските власти уапсиле две лица, осомничени за врски со извршителите на терористичкиот напад во Барселона, ...

Close