Атракција во Португалија: Необичен премин во подводниот свет

Езерцето Ковао до Кончос на португалската планина Сера де Естреља, повеќе од 60 години ги зачудува, импресионира и фасцинира сите посетители со својот изглед. Изгледа како премин во фантазмагоричниот подводен свет, а еве ја приказната која се крие зад неговиот атрактивен изглед.

Иако има чудесен изглед, не станува збор за чудо на природата, туку за човечка креација. Ковао до Кончос е дел од хидроелектраната изградена во далечната 1955 година и служи за вшмукување на водата од езерото до браната Лагоа Комприда.

Иако не е природна творба, нема причина да не му се восхитувате. Тоа го сфатија и бројните туристи планинари, кои и покрај тешкиот пат кој води до ова атрактивно езерце, не се откажуваат од намерата да го видат и да се фотографираат со него.

Додади коментар

Би те интересирало и

Што е coffee nap, новиот необичен ритуал за поголема енергија во денот?

Брзиот начин на живот нé тера постојано да бараме трикови кои ќе нé држат будни ...

Мис Адриатик 2017 е Македонката Ива Михајловска

Во туристичкото место Рогозница во Хрватска се одржа традиционалниот избор Мис Адриатик 2017 година. Меѓу ...

Close