Зголемена употребата на автомобили во Тетово и покрај дотраената сообраќајна инфраструктура

Македонските граѓани користат 2, 8 % повеќе моторни возила, отколки минатата година. Бројките на државниот завод за статистика говорат дека sтапката на моторизација се искачила на 190,6 патнички возила на илјада жители.

Во Тетово во едно семејство може да се забележат и по неколку автомобили, кои се користат од граѓаните и кога немаат поголеми потреби од нив. Тетовци велат дека тесните улици, лошата инфраструктурак но и големито број возила, создаваат долги колони и нервозни возачи по тетовските улици,

Дел од граѓаните, велат дека навиката на тетовци повеќе да одат пеш, нема да се врати. Автомобилтие и натаму ќе се користат, но за да се намали сообраќајнито хаос во Тетово, потребно е да се изгради нова сообраќајна инфраструктура.

Автомобилите во земјава учествуваат со над 80 % вкупниот патнички копнен сообраќај, пресметан во изминати километри.

 

Додади коментар

Би те интересирало и

Платформа за бесплатно сместување во Скопје за УЕФА Суперкупот

Огромниот пораст на цените за сместување во хотелите во Скопје, но и во Македонија поради ...

Aпелација ги објави одлуките: Груевски не може да бега со лична карта

Апелациониот суд ги објави одлуките за одбивањето на мерките притвор за обвинетите во „Титаник“, меѓу ...

Close