Земји во европа кој имаат најмногу државни празници

Секој државен празник во одредена држава е одреден со закон. Државните празници главно се неработни, но се платени ако работникот сепак работи.

Единствен исклучок претставува Велика Британија – таму не постојат неработни платени денови, дури ни кога станува збор за државни празници, но тоа им се надоместува на работниците на друг начин. Британците годишно имаат по 28 дена одмор.

Познатиот Јакуб Мариан објави мапа со бројот на државни празници во секоја европска земја. Мапата погоре го прикажува (теоретски) максималниот број на неработни денови дефинирани со закон. Сепак, вистинскиот број на неработни денови варира од година на година и зависи од бројот на празници што се паѓаат во викенд (кои се компензираат со дополнителен неработен ден во текот на работната недела).

Македонијаима 13 државни празници.

Додади коментар

Би те интересирало и

Украина е подготвена да му суди на Кустурица

Украина е подготвена да му суди на српскиот режисер Емир Кустурица поради неговите повици за ...

Улилишта во Тексас ќе казнуваат со прачка!

Три училишта во американската држава Тексас се согласија повторно да воведат удирање со дрвена прачка ...

Close