Истражувањата покажаа: Жените се посилен пол

Истражувачи од Универзитетот во Лондон откриле дека женскиот имун систем може да победи различни инфекции побрзо и поефикасно од машкиот. Тајната е во дополнителната копија на женскиот X хромозом. Поголемиот дел од женските имуни келии имаат рецептори за хормони како што е естрогенот, што значи дека тој хормон има можност да ја регулира работата на овие келии, односно нивната реакција на микроби и алергени.

Но, ова не се само добри вести. Имуниот систем може да биде толку силен што може да активира автоимуни заболувања, во кои организмот „се напаѓа самиот себе“. Студиите покажуваат дека жените многу почесто патат од оваа состојба. Тие имаат девет пати поголеми шанси да развијат лупус и три пати повеќе заболуваат од ревматски артритис.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background