Могерини: Земјите од Западен Балкан ќе бидат дел од дебатата за безбедносните планови на ЕУ

Високата претставничка за надворешна и безбедносна политика на Европска унија, Федерика Могерини денеска во Дубровник изјави дека не се поставува прашањето дали ќе има проширување на ЕУ, туку кога ќе се случи тоа.

„Иднината на ЕУ по излегувањето на Велика Британија нема да биде Унија со 27 земји-членки. Сигурно ќе има нови земји-членки во иднина, Од аспект на ЕУ не се поставува прашањето дали ќе има проширување, туку кога тоа ќе се случи. Имаме посветени партнери посебно во Западен Балкан“, посочи Могерини.

Таа додаде и дека земјите од Западен Балкан ќе бидат вклучени во иднинте безбедносни планови на ЕУ.

„Дефинитивно дека земјите-кандидатки ќе бидат вклучени во размислувањата за прашањата поврзани со безбедноста. Сигурно за тоа ќе се разговара со министрите за надворешни работи“, посочи Могерини.

Таа потенцира дека ЕУ и Западен Балкан делат иста територија – Европа.

„Не се работи за доведување на Западен Балкан во Европа, бидејќи тие земји веќе се дел од Европа“, нагласи Могерини.

Додади коментар

Би те интересирало и

Уништен единствениот парк во Тетово – Општината не реагира

Единствениот парк во Тетово наспроти спортскиот цетнар е целосно запуштен од градските власти. Реквизитите на ...

СДСМ обвинува дека Коневски профитира од наводни бесплатни реклами, Општината негира

Градоначалникот на Аеродром, Ивица Коневски профитира од наводните бесплатни рекламни кампањи за општината – обвини ...

Close