Не ја фрлајте водата од варените тестенини, дајте ја на цвеќето

Водата од тестенините е полна со  витамини и минерали кои на растенијата им помагаат да останат здрави и го поттикнува нивниот раст и развој, пренесува „Дејли Мејл“.

-Следиот пат кпга ке варите тестенини не ја фрлајте водата. Прво нека се излади а потоа со неа полевајте го цвекето, рекол Даниел Нирнберг, председателка на групата  „Фу Танк”.

Кога тестенините се варат, скробот се разградува во водата а растенијата сакаат скроб. Минералите во водата на цвеќињата им слуќат како ѓубриво, кое им помага за долготрајно растење.

Освен водата од тестенините може  да се користи и водата од варење на  зеленчукот, како компирот или јајцата.  Многу е важно водата да не биде зачинета или посолена


Во етер
Наслов
Изведувач

Background