Ноќен Експрес

Страна: 13

Во ексклузивното интервју во емисијата „Стадион“ на Канал 77,  професорот Ѓорги Поп-Атанасов вели дека препораките од историската комисија за научната заедница се ништовни. Поп-Атанасов, кој е специјалист за старословенски ракописи, смета дека  светите Кирил и Методиј заеднички треба да ги славиме со Чешка и Словачка, додека Свети Климент  бил протеран од бугарскиот двор. Зборувајќи за […]

Даночни реформи се споменуваат многу често. Кај нас искуството покажува дека употребата на зборот даночна реформа не е секогаш реформа во вистинската смисла на зборот, туку спорадични, ад хок мерки кои некогаш повече прават дисторзија на самиот даночен систем отколку позитивни ефекти. Ова денеска го истакна во емисијата „Стадион“ даночниот експерт Борче Смилевски зборувајќи за […]

Хонорарците се категорија која не е на товар на државата и со сопствен труд и знаење се обидува да оствари доход и да опстане, вели даночниот експерт Борче Смилевски зборувајќи за најавеното оданочување на хонорарците. Тој вели нема разлика со она што било најавено во 2014 за време на поранешниот премиер Груевски, кога имаше и […]

Двајцата професори, Елка Јанчева Улчар и Игор Радев денеска зборувајќи во емисијата „Стадион“ на Канал 77 истакнаа дека иако негирањето на македонскиот јазик од страна на Бугарија никогаш всушност и не престанало, ова што ни се случува во моментот е непримерно за 21 век. Зборувајќи за ставот на Бугарија оти нашиот јазик е вештачки создаден, […]

Македонскиот и бугарскиот јазик иако се слични имаат низа разлики буквално во секој сегмент, на фонетско и дијалектичко рамниште и на синтаксичко, рече професорката Елка Јанчева Улчар во гостување во „Стадион“ на Канал 77. – Двата јазици се слични, за разлика од останатите словенски, по тоа што се аналитички односно синатаксичките односи внатре во реченицата […]

04.08.2022 Иван Јефтимов е победникот и среќниот добитник на Тринкс велосипед, кој учествуваше во квизот „Мораш да погрешиш“ во Утринското шоу со Христина и Мирко на Канал 77. Квизот се одвиваше во периодот 27.06.2022 до 08.07.2022.   Оваа наградна игра беше реализирана во соработка со Тринкс Македонија.

04.08.2022 Далибор Јаќимоски е добитник на безжични слушалки Philips во нагардната игра „Биди ти наш музички уредник“ на Радио Канал 77, која се одржа во месец јули. Во прилог е видео од извлекувањето:


Во етер
Наслов
Изведувач

Background