СДСМ: Задолжувањето да не биде повеќе од доспеаните обврски

СДСМ денеска соопшти дека обврските на државата коишто стасуваат за наплата оваа недела изнесуваат 88 милиони евра и оти во рамки на тој износ министерот за финансии Кирил Миноски треба да го планира денешното задолжување на домашниот пазар.

Миноски, истакнува СДСМ, извршува техничка функција како министер за финансии, а задолжувањето не треба да биде повеќе од потребниот износ за враќање на доспеаните долгови за оваа недела.

– Во Буџетот на Македонија има доволно средства за исплата на тековните обврски на државата кон граѓаните за што потврдa има и од надлежното министерство, соопштува СДСМ.
Според СДСМ, „досегашната власт го зголемила јавниот долг на 50,1 процент од БДП“ и е потребно формирање нова влада којашто транспарентно и одговорно ќе раководи со јавните финансии“.

Додади коментар

Би те интересирало и

ДОМ: Министерствата направиле законски прекршување при издавање на дозволите за отворање рудници

Најмалку четири министерства направиле законски прекршувања во процесот на издавање на концесиите за отворање рудници ...

На Македонија и’ треба еколошки Прибе се согласија заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули и екологистите

На Македонија и’ треба еден еколошки Прибе, еден момент за еколошка правда. Министерството и владата ...

Close