Сезона на грип, еве како да го заштитите целото семејство

Кога еден член од семејството ќе добие грип, тогаш еден по еден од домашните се разболуваат. Еве неколку совети како да го спречите ширењето на грипот дома.

-Еден да се грижи за заразениот,  останатите нека не доаѓаат во контакт со него. Заразата од грип трае околу една недела, што значи дека само еден тоа време треба да ја превземе грижата за болниот.

-Посебна соба болниот. Со болниот не делете крпи за бришење, чаши, тањири или прибор за јадење.  Со време однесете му во собата се што му е потребно. Уште една сигурнот е и маската за лице, која може да ве заштити.

-Без посети. Ова важи за домашните, но и за гостите. Не смеат да влегуваат во собата на болниот. Звучи неубаво, но подобро така, отколку цело семејство да биде пболно

-Дезинфекција на целата површина која била во контакт со болниот.  Тука спаѓаат кујнскиот сунѓер, крпи, садови, чаши, подот, постелнината перете ја одделно, миење раце и тоа со сапун најмалку 20 секунди или со средство за дезинфекција…

-Здрави навики. Не го заборавајте тоа.  Та е најдобриот помошник во борба против болестите.  Храна богата со витамини,  овошје, зееленчук,  пијте многу вода, редовна физичка активност и секако, избегнувајте го стресот.

Извор: курир.рс


Во етер
Наслов
Изведувач

Background