Сличности помеѓу мажите и жените

Толку многу книги и текстови постојат за различностите помеѓу жените и мажите и сè повеќе се пропагира идејата дека никогаш не можеме да ги ускладиме интересите, освен ако не ги разбереме различностите.

Сепак, колку и да ви се чини спротивно на сè што сте слушнале, овие сличности не’ поврзуваат:

Не сме совршени – Сите очекуваме да имаме совршена мајка, ќерка, девојка, момче, брат или татко, но тоа не е возможно. Престанете да очекувате премногу. Обидете се да ги разберете несовршеностите и да простите.

Стереотипите не’ повредуваат – Стереотипите врз база на половите не’ навредуваат сите подеднакво. Ослободете се од нив и одберете го она што го сакате и дајте им ја истата можност на другите.

Ни треба љубов и почитување – Иако се смета дека на жените им треба повеќе љубов, а на мажите почитување, тоа не е точно. И на едните и на другите неопходно им е подеднакво.

Имаме проблем со довербата – Низ нашите негативни животни искуства сме минале низ голем број на измами, неисполнети ветувања и напуштање. На сите ни треба малку сигурност и утеха од личностите кои ги сакаме и им веруваме.

Несигурни сме – Без оглед дали причина за тоа е изгледот, споредувањето со другите илинедостатоците кои само ние ги забележуваме, сите со себе си носат одредени комплекси.

Имаме чувства – Жените често се сметаат за претерано емотивни, а мажите за нечувствителни, меѓутоа вистината варира.

Имаме цели и амбиции – И мажите и жените имаат исти цели и амбиции. Секој го бира својот фокус, но сите сакаме да бидеме најуспешни во она што ни е важно.

Имаме различни гледишта на успехот – Не мажите и жените, туку општо сите луѓе. Секој го доживува успехот на различен, поинаков начин. Некој сака да биде корпоративен лидер, а некој најдобар родител.

Имаме сопствените ставови – Сите доаѓаме од различни семејства или култури и нормално е да имаме различни ставови и уверувања, но не врз база на полот.

10. Сите плачеме – Не е срамота да ги изразиме чувствата преку солзи. Сите плачат, некои поретко, некои почесто, но солзите на сите ни се прв начин на изразување емоции, уште од бебиња.

Додади коментар

Би те интересирало и

Се’ за храна: Непечени чоколадни коцки со бисквити

Брзо, лесно и едноставно направете вкусни чоколадни коцки со бисквити. Рецептот е испробан во кујната ...

Фотографија на денот: Кучешки денови

Знаете ли што се Кучешки денови? Тоа е периодот на убаво и топло време од ...

Close