Хрватска ќе ги отвора архивите од периодот на поранешна Југославија

Хрватскот сабор денеска со мнозинство гласови во прво читање го прифати предлогот на партијата Мост за измена на законот, со кои се предвидува отворање на архивите од периодот на поранешна Југославија се до 22 декември 1990 година.

Од 117 пристутни пратеници, 114 гласале „за“ за предлогот, тројца беа „воздржани“ и ниту еден не беше „против“.

Во согласност со предлогот, матичната Комисија за образование, сите забелешки и предлози, а особено забелешките и мислењето на хрватската Влада ќе ги достави до Мост како предлагач на измените, заради составувањето на конечниот предлог-закон.

Додади коментар

Би те интересирало и

Хан: ЕУ мора да работи на нов пристап кон Турција

Европската унија мора да престане да ги следи активностите на Турција и да развие нов ...

Дачиќ денеска ќе ги каже причините за повлекувањето на српските дипломати од Македонија

Персоналот на амбасадата вчера беше повикан на консултации во Белград. РТС денеска ја потврди информацијата ...

Close