витамини

Редовната консумација на овошје и зеленчук, како и физичката активност се основа за добро здравје. А секако предност треба да се даде на сезонскиот зеленчук и овошје. Со доаѓањето на пролетта, се буди природата, а на пазарите се зголемува изборот на свежа храна, која секогаш е добредојдена на трпезата. А со пролетта, ни доаѓа и […]

Иако се смета за зеленчук, модриот патлиџан всушност е овошје. Содржи меки семки кои се јадат, но имаат горчлив вкус, бидејќи содржат мала количина на никотин. Модриот патлиџан ги содржи релиси сите витамини и минерали, но во помали количини. Сто грамови зготвен модар патлиџан содриз 123 милиграми калиум, што е особено важен за кардиоваскуларното здравје, […]

Витамините од групата Б може да заштитат од последиците од загадувањето на воздухот. Американски научници открија во истражување со луѓе, дека високи дози од овие суплементи може „целосно да ги коригираат“ повредите предизвикани од многу фини честички. Научниците изјавија дека ефектот е реален, но го истакнаа малиот обем на истражувањето и некои негови ограничувања. Тие […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background