ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Билет во два правци

22 Results / Page 3 of 3

Background

Билет во два правци

Македонија има млад Нобеловец, државата не слушнала за него

Ретко кој во во земјава знае дека Македонија има Млад нобеловец. Тоа е тетовецот, Игор Томевски. Наградата ја добива за достигнувања од областа на филмот и театарот. Во моментов не живее во Македонија, студира во Њујорк. Дали ќе се врати во земјата од која нема никаква поддршка, или ќе остане таму каде што го препознале неговиот талент, ќе зависи од државата чиишто национални статегии за задржување на младите, засега не даваат резултати. Сторијата е на Снежана Новаковска, поддржана од Националниот […]

today26/12/2018 111

Билет во два правци

Орелски крилја да си метнам и надвор од Охрид да си летнам

Сторија на Мики Трајковски, поддржана од Националниот Демократски Институт од Вашингтон Поради се’ поголемото заминување на младо работоспособно население од Охрид,  угостителите од градот се’ повеќе се соочуваат со недостаток на работници во угостителските објекти. Недостасуваат келнери, шанкери но и готвачи за потребите на рестораните и хотелските капацитети. Михаил Мишев,претседател на Здружението на угостители, вели дека проблемот се повеќе се продлабочува, ако се знае дека во Охрид како најголема туристичка дестинација во Македонија се регистрирани стотина угостителски објекти „Од една […]

today26/12/2018 52

Билет во два правци

,,БИЛЕТ ВО ДВА ПРАВЦА“ – Мостот на поезијата стана „Мост на иселените.“

Младите стружани го вклучија алармот. Што прави Струга, да ги задржи или врати младите луѓе во градот ,истражуваше Мики Трајковски. Сторијата е поддржана  од Националниот Демократски Институт од Вашингтон. Како Струга нема друга. Оваа изрека со децении го красеше градот на мостовите. Но стружани сега на шега ќе речат „И да има што ќе ти е “. Тоа е така, велат , затоа  што еден од најубавите градови во државата се претвора во град на иселеници. Велат, од туризам два […]

today26/12/2018 30

Билет во два правци

„Билет во два правца“: Преземените мерки безуспешни, Истокот се празни

Радио Канал 77 од денеска почнува со серија радио приказни на тема „Миграции и заминувањето на младите луѓе“. Има ли можност да добијат пристоен живот во земјата во кој се родени, дали се вреднувани од заедницата и општеството воопшто? На овие прашања низ радио приказните, видео материјалите и текстовите на интернет. Македонија е далеку од Европската Унија , но стотици нејзини граѓани, веќе се нејзини жители. Некои заминуваат од економски причини, некои од политички, други во потрага по подобро образование, […]

today26/12/2018 35

No more entries

0%