Парадокс

Страна: 11

Со распаѓањето на големите земјоделски комбинати во државна сопственост, огромни земјоделски плодни површини останаа необработени. Со цел надминување на овие состојби, но и за намалување на бројот на невработени лица кои по разни основи останале без работа државата започна да ги издава овие слободни земјоделски површини. Со текот на годините се менуваа условите за издавање […]

Со постоењето на Македонската берза од 1995 година, нивото на знаење за акционерството е зголемено, вели универзитетскиот професор Горан Коевски. „Имаме добра легислатива во областа на заштита на малите акционери, но примената е проблематична, од аспект на познавањето на сите чинители во оваа сфера. Има измени во постојаните закони каде што се даваат права особено […]

Постои  страв кај компаниите и доминатните сопственици на компаниите да не се разводни сопственичката структура, лесно се добиаваат кредити, банкарскиот секстор не само кај нас и пошироко е многу капитализиран, ликвиден во последниве години и без проблем компаниите се финансираат, изјави директорот на Македонска берза, Иван Штериев  за емисијата „Стадион“ на Канал 77. „Клучните предизвици […]

Максимална транспарентност на компаниите и прикажување на лошите и добрите страни во јавноста. „Најголемите светски фирми во моментов имаат вредност од над еден трилијон долари „Арамко“ од Саудиска Арабија, излезе пред два месеци во јавноста дека вредноста и е два трилијона долари, тоа е најскапата компанија во моментов во светов“, изјави професорот Самир Латиф во […]

Законот за трговско право мора да претрпи измени и да биде во чекор со европските стандарди, вели адвокатот Драган Лазаров. „Се работи за море од прописи, за многу обемна материја која постојано се менува еволуира. Законот за трговските друштва е основата меѓутоа не е напишан во камен, доаѓа време и постојано доаѓа време за измени. […]

„Сега во нашата држава држава единствен доказ дека поседувате хартија од вредност, без разлика дали е акција или обврзница е базата на податоци на Централен депозитар на хартии од вредност. Само од таму издадената потврда, е доказ за сопственост во самата држава. Со формирањето на Централниот депозитар на хартии од вредност, драстично се намалија нерегуларностите […]

Љубица Рубен, консултант потенцира дека акционерите после толку долго време се свестуваат, што се случувало и што се случува со нив, кои на некој начин во минатото беа, вели колатерална штета заради стратегијата како да се приватизираат односно да се земат компаниите без да се платат средства за тоа. „Јас тоа го гледам како условно […]

https://youtu.be/nR3-FC_LDYAВо денешната емисија „Стадион“ на „Канал 77“, во рамките на серијалот „Парадокс“, парадоксите беа побарани во акционерството, акционерските права и нивната заштита, обесправеноста на малите, малцинските акционери и нивните голготи по судските лавиринти, недоволната обученост на судовите за оваа материја. Се зборуваше и за берзата, за која македоските бизнисмени се’ уште не се доволно заинтересирани […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background