ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Зголемена локална транспарентност

40 Results / Page 1 of 5

Зголемена локална транспарентност

Политичката криза се заканува охриѓани да ги остави без егзистенција

Политичката криза може многу семејства во Охрид да остави без леб.Ако нема разрешница, предупредуваат туристичките работници, тогаш таа сериозно ќе удри врз туризмот кој е водечка стопанска гранка во градот. Иљадници граѓани го очекуваат доаѓањето на туристичката сезона како можност да заработат некој денар повеќе, како би го преживеале остатокот од годината. Половина Охрид живее и егзистира од туризмот како водечка економска гранка во нашиот најголем туристички центар.Но, политичката криза може да им ги расипе плановите. Ако нема разрешница, тогаш […]

today28/12/2018 55

Зголемена локална транспарентност

Шкариќ: Референдумот во Гевгелија е обврзувачки за државата

Ќе се јави конфликт меѓу граѓаните и власта доколку институциите не ја почитуваат граѓанската воља искажана преку референдумот, бидејќи граѓаните се носители на власта. Ова е толкувањето на професорот по Уставно право, Светомир Шкариќ, за искажаниот скептицијам во јавноста, дека граѓанското „не“ за изградба на рудник во Гевгелија, нема да биде почитувано од централната власт. Од друга страна, игнорирањето на граѓанската воља, може да биде обесхрабрувачки за новите вакви иницијативи што се најавуваат. Резултатите од референдумот од Гевгелија , преку […]

today28/12/2018 128

Зголемена локална транспарентност

Грците го прават Дојран успешна приказна

Кога ќе се спомене Дојран и погранично место, веднаш првата асоцијација е на трговската размена со посетителите од јужниот сосед, која значително се зголеми во последните години на економската криза што ескалираше од другата страна на границата. Грците ги преплавија бензиските станици, стоматолошките ординации, дуќаните, рестораните, пазарите во пограничните места со Македонија, меѓу кои е и Дојран, па се поставува прашањето – може ли и ова мало туристичко гратче да има целогодишна економска придобивка од статусот погранично место? Улогата на […]

today28/12/2018 116

Зголемена локална транспарентност

Валандовчани задоцнија со референдумот за рудникот Казан дол?

Предлогот за референдум, преку кој граѓаните на општина Валандово ќе се изјаснат за изградба на рудник, доаѓа во време кога компанијата веќе напредна во градежните работи. Почната e градбата на рудникот, се поставува магистралниот цевковод, оформени се бедемите на работното и на акумулационото езеро. Украинската компанија Сардич, која го гради рудникот, уште во 2015 година доби дозвола за градба, одобрена е еколошката студија. Се чини, граѓаните кои покренаа иницијатива за референдум, се пред свршен чин. Меѓутоа, иницијаторите не мислат така. […]

today28/12/2018 30

Зголемена локална транспарентност

Куќите подарок од Жан Митрев – купишта цигли, даски и рамки без слики

Нема пари за реконструкција на една од куќите што општината ги доби на подарок од штипскиот кардиохирург, Жан Митрев. Средствата што ги доби преку Источно планскиот регион отидоа во Виница. Од општината велат одбиени се без образложение, од Источно планскиот регион пак, недостасувала потребната документација. Во Штип има околу дваесет стари куќи со решение за културно наследство. Додека го чекаат својот ред за некаква помош од државата, некои од нив можат да станат прашина. Познавачите на овие состојби велат, градиме […]

today28/12/2018 71

Зголемена локална транспарентност

Седум години чекаат трансфорамција на земјиште за да градат пензионерски станови

Здружението на пензионери од Струмица речиси седум години чека дозвола за тарнсфорамција на земјиштето, кое го користат за да градат пензионерски станови. Постапката заглавила во Одделението за имотно правни работи при Министерството за Финансии. Станува збор за повеќе од илјада метри квадратни земјиште кое се води на Р.Македонија, а на кое Здружението има своја зграда, ресторан, канцеларии. Сакаат да го откупат, но одлука на државните органи нема. Успеале да издејствуваат и промена на урбанистичкиот план за да подигнат стамбена зграда […]

today28/12/2018 147

Зголемена локална транспарентност

Пожарите ја пеплосуваат иднината на нашите деца

Пожарите во март, само на територијата на Пијанец и Малеш изгореа над 200 хектари шума. Сите пожари се предизвикани од човечки фактор, а штетите се бројат во милиони, но последиците се немерливи. Шумата, освен дрвна маса има и 5 илјади други општокорисни функции, а таа ги губи, поради ниската свест кај луѓето за значењето на шумите. Експертите од оваа област апелираат за превентивни мерки, бидејќи по пожарот, веќе се бројат само штетите. Алармантната состојба со пожарите во март, отвори и […]

today28/12/2018 73

Зголемена локална транспарентност

Политичката криза ги заглави субвенциите за земјоделците

На протести излегоа струмичките земјоделци. Побараа од институциите да не ги манипулираат, бидејќи како што рекоа, изморени се да ја барат ветената државна помош, со која претходната влада на големо се рекламираше. Доста е од популизам, време е, како и нашите деца да си спакуваме куферите, велат земјоделците. Од Министерството за финасии засега нема одговор. Сведоци сме колку тендери се завршени, колку задолжувања за некои проекти се направија, а кога станува збор за земјоделецот нас нигде не не’ споменуваат. Ристо […]

today28/12/2018 50

Зголемена локална транспарентност

Дебар, Река и Центар Жупа останаа со само еден гинеколог

Во општина Дебар со околу 20000 жители има само еден гинеколог. Ситуацијата да е по алармантна,  дебарското гинеколошко одделение каде работи овој гинеколог, ги покрива и двете соседни општини Река и Центар Жупа. Поради тоа многу често дебарчанки за породување се препраќаат во Струга, каде тамошното гинеколошко одделние е најдобро екипирано во однос на одделенијата во останатите општини од Југозападниот дел на Македонија. Условите таму не дека се лоши тие се добри, но нема доволно персонал. Поради тоа и законски […]

today28/12/2018 99

0%