ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

земјоделие

2 Results / Page 1 of 1

Парадокс

Аграрот беше тема во денешниот „Стадион“: Во чии раце е земјоделството – во тие на земјоделците или на зелената мафија? (ВИДЕО)

Државата нема увид со колкава површина државно земјоделско земјиште располага. Едни го земаат тоа земјиште, други ја обработуаат земјата, некои узурпираат, други профитираат… Во чии раце е земјоделството – во тие на земјоделците или на зелената мафија. Ова беше денешната тема на емисијата „Стадион“ на „Канал 77“ во рамките на серијалот „Парадокс“. Само во изминатите три години на земјоделците им се исплатени речиси 400 милиони евра субвениции. Дали соодветно е зголемено и земјоделското производство или и понатаму се зголемува увозот? […]

today14/03/2020 6

Парадокс

Во чии раце е земјоделието-земјоделците или зелената мафија?

Со распаѓањето на големите земјоделски комбинати во државна сопственост, огромни земјоделски плодни површини останаа необработени. Со цел надминување на овие состојби, но и за намалување на бројот на невработени лица кои по разни основи останале без работа државата започна да ги издава овие слободни земјоделски површини. Со текот на годините се менуваа условите за издавање на плодното земјиште, за да со зголемувањето на висината  на субвенциите  се зголемуваше и интересот за земање под концесија на што поголеми земјоделски површини,па така  […]

today12/03/2020 47

0%