Парадокс

Страна: 10

https://youtu.be/bcTBB2QoXnw

Засега до Обвинителството не се поднесени никакви материјали т.е документации со кои се укажува на сомневање за злоупотреби во земјоделието, вели министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски во неговото гостување во емисијата Стадион. Тој тврди дека се уште се работи и дека поголем дел од документацијата се наожа во Бирото за вештачење.

Досега со министерот за ЗШВ ,Трајан Димковски комуницираме само службено изјави во телефонското јавување во емисијата Стадион ,заменскиот министер во оваа министерство, Цветан Трипуновски.Тој вели дека имаат утврдено голем број на неправилности во работењето на Министерството, како на пример издавање на едно исто земјиште на двајца апликанти . „Токму поради тоа имаме поднесено кривични пријави […]

Според министерот за земјоделие Трајан Димковски приходите и извозот на земјоделски производи постојано растат. Проблемот со реиздавање на земјоделско земјиште мора да се решава заедно со земјоделците. За професорот Драги Димитриевски субвенциите се нужни и неопходни за целокупното општетсво не само за земјоделците. Критериуми за подобрување на методологијата по производ се потребни, меѓутоа субвенциите имаат […]

Државата нема увид со колкава површина државно земјоделско земјиште располага. Едни го земаат тоа земјиште, други ја обработуаат земјата, некои узурпираат, други профитираат… Во чии раце е земјоделството – во тие на земјоделците или на зелената мафија. Ова беше денешната тема на емисијата „Стадион“ на „Канал 77“ во рамките на серијалот „Парадокс“. Само во изминатите […]

Со распаѓањето на големите земјоделски комбинати во државна сопственост, огромни земјоделски плодни површини останаа необработени. Со цел надминување на овие состојби, но и за намалување на бројот на невработени лица кои по разни основи останале без работа државата започна да ги издава овие слободни земјоделски површини. Со текот на годините се менуваа условите за издавање […]

Со постоењето на Македонската берза од 1995 година, нивото на знаење за акционерството е зголемено, вели универзитетскиот професор Горан Коевски. „Имаме добра легислатива во областа на заштита на малите акционери, но примената е проблематична, од аспект на познавањето на сите чинители во оваа сфера. Има измени во постојаните закони каде што се даваат права особено […]

Постои  страв кај компаниите и доминатните сопственици на компаниите да не се разводни сопственичката структура, лесно се добиаваат кредити, банкарскиот секстор не само кај нас и пошироко е многу капитализиран, ликвиден во последниве години и без проблем компаниите се финансираат, изјави директорот на Македонска берза, Иван Штериев  за емисијата „Стадион“ на Канал 77. „Клучните предизвици […]

Максимална транспарентност на компаниите и прикажување на лошите и добрите страни во јавноста. „Најголемите светски фирми во моментов имаат вредност од над еден трилијон долари „Арамко“ од Саудиска Арабија, излезе пред два месеци во јавноста дека вредноста и е два трилијона долари, тоа е најскапата компанија во моментов во светов“, изјави професорот Самир Латиф во […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background