ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Проекти

224 Results / Page 4 of 25

Зголемена локална транспарентност

Институциите ги заборавија планинарските домови

Шар Планина стара колку и приказната за неа. Природно подготвена да ги прими сите кои доаѓаат да ја видат. Меѓутоа, наспроти подготвеноста на планината,човекот не создал услови. На Шар Плнина, има само три планинарски дома, кои се сам делумно подготвени да ги примат оние кои сакаат да си ја одморат својата планинарска снага. И покрај тоа што алтернативните спортови се во подем, сепак како да не сме подготвени да ги прифатиме сите странци добронамерници кои решиле да ја„ истражат Македонија„. […]

today28/12/2018 119

Зголемена локална транспарентност

Штип – Со Ад-хок мерки не се решава сообраќајниот хаос

Центарот на Штип, се гуши во сообраќаен хаос. Во шпицовите, од Штипско Ново Село до Траговскиот центар се патува повеќе од дваесетина минути. Сообраќајот моментално во попладневните часови е голем хаос.Преоптоварени се улиците, има премногу сообраќај, премногу коли. .. Гужва ,градот  ни е пренатрупан со многу со возила.Има и многу возила од страна што доаѓаат, студентски град сме… Најголемиот шпиц е од 7 до 7.30 часот претпладне и од 14 до 15.30. Не по десет, дури и по 15 минути,може да се […]

today28/12/2018 13

Зголемена локална транспарентност

Како се прави популистички буџет?

Од буџетот на Општината Штип, каде се прибираат граѓанските пари, и во 2017 година најмногу ќе се троши за реконструкција на улици. Од 15 милиони евра од буџетот,  43 отсто од парите предвидени за капитални инвестиции, ќе одат за улици. Ова ги предизвика граѓаните на реакција, кои  во мал број, главно како претставници на урабните заедници, присуствуваа на јавната расправа за буџетот, што ја закажа општината. Дали општинската проекција на буџетот ги следи граѓанските потреби ? Подготви Весна Коловска. Васко […]

today28/12/2018 37

Зголемена локална транспарентност

Подмоље плива во фекалии

Жители на охридското село Подмоље, каде се наоѓа една од пумпните станици на колекторскиот систем за заштита на Охридското езеро се жалат  дека непречистена вода со фекалии многу често се влеваат директно во езерото, поради што се шири  неподнослива смреда. Слична е состојбата и на неколку други места долж езерскиот брег. Според експертите итно е потребна доградба и проширување на колекторот. Во споротивно, на Охридското езеро му се заканува уште една еколошка катастрофа. Сторија на Мики Трајковски. -Колекторот нон стоп […]

today28/12/2018 39

Зголемена локална транспарентност

Како медиумите се продадоа на партиите

Од некогашните 100 евра за секунда отстапен рекламен простор за политичко рекламирање на затворената телевизија А1 на Велија Рамковски, цената за овие избори на националните телевизии падна на едно евро. Политичкото рекламирање стана предмет на раскусурување и создавање на клиентилистички однос на медиумите со одделни политички партии, до толку што медиумите се јавија како спонзори на политичките кампањи. Како медиумите ја изгубија битката со партиите, во сторијата на Горан Гаврилов. Во годините на постсоцијалистичка демократија на младата македонска медиумска индустрија […]

today28/12/2018 85

Зголемена локална транспарентност

Ќе стивне ли детскиот џагор во уште еден од штипските паркови

Откако општината на приватен инвеститор му продаде земјиште во една од најубавите населби во градот „Осми ноември“, активисти тврдат  дека за продажба се крчка земјиштето на кое се наоѓа паркот во близина на полициската станица. Од Општината децидни – на таа локација нема да се гради. Децата на станарите од зградите околу полициската станица во Штип, веќе нема да можат да си играат во паркот во нивното маало. Нивниот џагор ќе го замени звукот од автомобилите кои ќе се паркираат […]

today28/12/2018 23

Зголемена локална транспарентност

Конфекционерките можат да добијат двојно повисоки плати

За осум години македонската текстилна индустрија останала без 10.000 работници или една третина помалку. Ниските плати и интензивната работа не се атрактивни за младите, кои или продолжуваат на факултет или заминуваат во странство. Работодавачите побараа по 50 евра месечно за работник како стимулација, пари кои директно ќе одат на нивните сметки. Засега нема решение за недостатокот на работна сила. Со дијалог меѓу двајца штипјани кои седат во кафена, испивајќи ракија, додека поминуваат авотбустите полни работнички кон кофекциите, почну филмот Шивачки […]

today28/12/2018 31

Зголемена локална транспарентност

Уште пет деца заболеа од рак во Битола

Во последните шест месеци пет деца заболеле од рак во Битола. Четири од нив се со тумор на мозокот. Граѓаните вината ја префрлаат на загадениот воздух, која стана една од најжешките политички теми во Битола. Додека граѓаните жестоко протестираат, од Општина Битола ветуваат. Топлификација и гасификација на градот  е  решенито  за  проблемот со загадувањето, но не сега, кога заболуваат и деца и стари, туку некогаш, во некои идни времиња. Граѓаните ги вклучија сирените за аларм во Битола, еден од  најзагадените […]

today28/12/2018 34

Зголемена локална транспарентност

Сторија: Каменоломите го трујат Лабуништа?

На секои 1000 жители во струшкото село Лабуништа има по еден каменолом. Жителите на оваа некогашна општина знаат дека работат осум, а можеби и девет активни каменоломи. Загрижени се дека каменоломите сериозно им го загрозува нормалното живеење како и нивното здравје. Околу 9000 жители на Лабуништа, стравуваат дека наскоро почнува со работа нов каменолом или ископ за некој вид на руда во близината на населбата. За да ги заштитат сопствените интереси пред надлежните институции, лабуништани пред неколку месеци се организираа […]

today28/12/2018 55

0%