Работниците не одат на суд зашто не можат да платат – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во Етерот

Работниците не одат на суд зашто не можат да платат

Адвокатски трошоци од 3.000, 5.000 денари не може да си дозволи конфекциски работник, кој зема 8.000 денари плата, е ставот на универзитетскиот професор Димитар Апасиев.При тоа, нема помош од синдикатот,рече Апасиев во емисијата Ноќен експрес и го изнесе фактот дека дури 75 отсто од работниците не се во членови на синдикатот. Дали синдикалното организирање е во изумирање?

Според професорот, синдикстот стана синоним за организација губитник, кој треба да им каже на 100, 200 работници – „одите на улица“.

И затоа го изгуби кредибилитетот. Стана организација за мајтап.Домашните ешалони –раководители , сменоводителите, се тие што им ја пијат крвта на работниците и ја прикажуваат сликата на газдата во Германија. И кога ќе дојде Германецот, се’ е убаво, исчистено, насмеани…а кога ќе се отиде, пак се работи прекувремено, пак не се плаќа прекувремена работа, рече Апасиев.

Текстичните и кожарските работници сведочат за искористување на работничката сила преку манипулирање со работните часови. Според Горан Трајков, од КУЦ Текстил, ставката за минат труд ја нема во белешките за плата.

-Тоа е случај со работниците од кожарската и текстилната индустрија.Кај 80% од нив го нема, вели Трајков.

Тој дава пример на уставно дискриминирање на правата на работниците во кожарската и текстилната индустрија во Македонија е тој со минималната плата која за нив е 9.080 денари.
-За останатите работници во Македонија таа да изнесува 10.800 денари вели Трајков и додава дека со тоа е нарушен принципот на еднаквост кој е загарнтиран со Уставот на РМ.
Правата на работниците од кожарската и текстилната индустрија се кршат со самото донесување на Законот за минимална плата каде во член 2 веќе закнодавецот или партнерите на Синдикатот веќе го има нарушено каде се вели дека за работниците од кожарската и текстилната индустрија ќе владее правото на нормиран учинок.

Или во конкретен случај кај што се текстилните и кожарските работници прашање,работодавците може да стават норма од 3000 парчиња и работникот никогаш да не си ја оствари минималната плата.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background