ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Проекти

231 Results / Page 4 of 26

Зголемена локална транспарентност

Нова блокада и бојкот на настава во најава

Бојкот на настава и блокада на општината, е една од најавите на учениците Македонци од Тетовската гимназија „Кирил Пејчиновиќ“ пред почетокот на второто полугодите. Учениците и родителите бараат Општината Тетово да овозможи нормален образовен процес. Петнаесет години трае голготата со просторниот проблем, кој го имаат професорите и учениците од ова средно училиште со традиција да произведува  високо едуциран  кадар за понатамошно високо образование. Во конфликтот  2001-та од безбедносни причини, учениците Македонци ја напуштија матичната зграда на Гимназијата и наставата ја […]

today28/12/2018 46

Зголемена локална транспарентност

Охрид останува град на УНЕСКО

На седницата во јули, УНЕСКО нема да му го одземе статусот на заштитен град. Но, тоа не значи дека на следната седница на Комитетот на оваа светска организација нема регионот да биде стане на листата на загрозени подрачја. Тоа пред се’ зависи од македонските власти дали ќе ги прифатат препораките од јуни минатата година на УНЕСКО и ќе променат нешто во своите планови за реализација на повеќе инфраструктурни проети. Охриѓани и екологистите веќе подолго време предупредуваат дека поради  неконтролираната градба […]

today28/12/2018 66

Зголемена локална транспарентност

Туристички Дојран – град без јавен превоз

Туристички Дојран има дирекна автобуска линија само до три градови во државата, а такси превозот е луксуз- ако се најде. Граѓаните се жалат дека одењето до поголемиот град Струмица на преглед во болница,  ги чини минимум 1000 денари. Општината Стар Дојран одговорноста ја префрла на државата. Секое утро е нова борба, а за дојранци во дневната борба за преживувачка е пресметана и потребата од редовни автобуски линии кои би им овозможиле пристојно да си ги остварат здравствените, економските, работничките, образовните […]

today28/12/2018 133

Зголемена локална транспарентност

Институциите ги заборавија планинарските домови

Шар Планина стара колку и приказната за неа. Природно подготвена да ги прими сите кои доаѓаат да ја видат. Меѓутоа, наспроти подготвеноста на планината,човекот не создал услови. На Шар Плнина, има само три планинарски дома, кои се сам делумно подготвени да ги примат оние кои сакаат да си ја одморат својата планинарска снага. И покрај тоа што алтернативните спортови се во подем, сепак како да не сме подготвени да ги прифатиме сите странци добронамерници кои решиле да ја„ истражат Македонија„. […]

today28/12/2018 165

Зголемена локална транспарентност

Штип – Со Ад-хок мерки не се решава сообраќајниот хаос

Центарот на Штип, се гуши во сообраќаен хаос. Во шпицовите, од Штипско Ново Село до Траговскиот центар се патува повеќе од дваесетина минути. Сообраќајот моментално во попладневните часови е голем хаос.Преоптоварени се улиците, има премногу сообраќај, премногу коли. .. Гужва ,градот  ни е пренатрупан со многу со возила.Има и многу возила од страна што доаѓаат, студентски град сме… Најголемиот шпиц е од 7 до 7.30 часот претпладне и од 14 до 15.30. Не по десет, дури и по 15 минути,може да се […]

today28/12/2018 19

Зголемена локална транспарентност

Како се прави популистички буџет?

Од буџетот на Општината Штип, каде се прибираат граѓанските пари, и во 2017 година најмногу ќе се троши за реконструкција на улици. Од 15 милиони евра од буџетот,  43 отсто од парите предвидени за капитални инвестиции, ќе одат за улици. Ова ги предизвика граѓаните на реакција, кои  во мал број, главно како претставници на урабните заедници, присуствуваа на јавната расправа за буџетот, што ја закажа општината. Дали општинската проекција на буџетот ги следи граѓанските потреби ? Подготви Весна Коловска. Васко […]

today28/12/2018 43

Зголемена локална транспарентност

Подмоље плива во фекалии

Жители на охридското село Подмоље, каде се наоѓа една од пумпните станици на колекторскиот систем за заштита на Охридското езеро се жалат  дека непречистена вода со фекалии многу често се влеваат директно во езерото, поради што се шири  неподнослива смреда. Слична е состојбата и на неколку други места долж езерскиот брег. Според експертите итно е потребна доградба и проширување на колекторот. Во споротивно, на Охридското езеро му се заканува уште една еколошка катастрофа. Сторија на Мики Трајковски. -Колекторот нон стоп […]

today28/12/2018 43

Зголемена локална транспарентност

Како медиумите се продадоа на партиите

Од некогашните 100 евра за секунда отстапен рекламен простор за политичко рекламирање на затворената телевизија А1 на Велија Рамковски, цената за овие избори на националните телевизии падна на едно евро. Политичкото рекламирање стана предмет на раскусурување и создавање на клиентилистички однос на медиумите со одделни политички партии, до толку што медиумите се јавија како спонзори на политичките кампањи. Како медиумите ја изгубија битката со партиите, во сторијата на Горан Гаврилов. Во годините на постсоцијалистичка демократија на младата македонска медиумска индустрија […]

today28/12/2018 110

Зголемена локална транспарентност

Политички игри го затвораат и отвораат „загадувачот“ Југохром

Тетовски Југохром не работи близу два месеци, а мерењата на квалитетот на воздухот и натаму покажуваат високите вредности на загадување. Како ништо да не промени гаснењето на фабричките печки, кои димеа без филтри. И додека институциите укажуваат дека загадувањето е од загревањето на домовите, сообраќајот и урбанизацијата без контрола,  во позадина се одвива битка за Југохром. Од екологијата ќе профитираат поединци,единствено заинтересирани за сопственото богатство. Сторија на Снежана Новаковска Конечни резултати за тоа кој го труе Тетово нема од ниту […]

today28/12/2018 65

0%