ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Проекти

230 Results / Page 5 of 26

Зголемена локална транспарентност

Конфекционерките можат да добијат двојно повисоки плати

За осум години македонската текстилна индустрија останала без 10.000 работници или една третина помалку. Ниските плати и интензивната работа не се атрактивни за младите, кои или продолжуваат на факултет или заминуваат во странство. Работодавачите побараа по 50 евра месечно за работник како стимулација, пари кои директно ќе одат на нивните сметки. Засега нема решение за недостатокот на работна сила. Со дијалог меѓу двајца штипјани кои седат во кафена, испивајќи ракија, додека поминуваат авотбустите полни работнички кон кофекциите, почну филмот Шивачки […]

today28/12/2018 31

Зголемена локална транспарентност

Уште пет деца заболеа од рак во Битола

Во последните шест месеци пет деца заболеле од рак во Битола. Четири од нив се со тумор на мозокот. Граѓаните вината ја префрлаат на загадениот воздух, која стана една од најжешките политички теми во Битола. Додека граѓаните жестоко протестираат, од Општина Битола ветуваат. Топлификација и гасификација на градот  е  решенито  за  проблемот со загадувањето, но не сега, кога заболуваат и деца и стари, туку некогаш, во некои идни времиња. Граѓаните ги вклучија сирените за аларм во Битола, еден од  најзагадените […]

today28/12/2018 34

Зголемена локална транспарентност

Сторија: Каменоломите го трујат Лабуништа?

На секои 1000 жители во струшкото село Лабуништа има по еден каменолом. Жителите на оваа некогашна општина знаат дека работат осум, а можеби и девет активни каменоломи. Загрижени се дека каменоломите сериозно им го загрозува нормалното живеење како и нивното здравје. Околу 9000 жители на Лабуништа, стравуваат дека наскоро почнува со работа нов каменолом или ископ за некој вид на руда во близината на населбата. За да ги заштитат сопствените интереси пред надлежните институции, лабуништани пред неколку месеци се организираа […]

today28/12/2018 55

Ноќен Експрес

Опструкциите кон СЈО се резултат на страв од резултатот што ќе произлезе од неговата работа

Ова го вели универзитетскиот професор Гордана Бужаровска во претпоследното издание за годинава на Ноќен експрес. Постои „една конструкција“ околу тоа што е Специјалното Јавно Обвинителство – страв кои ќе бидат резултатите од неговата работа. Прво СЈО е резултат на договор помеѓу политичките партии.Ние одамна сме се откажале од Собранието како институција каде што се решаваат проблемите. Специјалното Јавно обвинителство е пораз за редовното Јавно Обвинителство вели Бужаровска и дообјаснува дека непреземање на дејствијата значи злоупотреба на службена положба и овластување […]

today28/12/2018 10

Ноќен Експрес

Во Македонија пародијата е реалност

Ова го вели Сашо Кокалнов новинар и за 58 то издание на Ноќен експрес каде овој пат тема на разговор беа говорот на омраза и лажните вести. Кога стварноста ви е парадоија ние кои се бавиме со пародија многу тешко може да и парираме на стварноста затоа што од се можеш да направиш пародија освен од пародија. Практично тоа е постапка каде вие само повторувате нешто и не може да донесете ништо ново вели Коакланов. Нас ни се случувало вистинити […]

today28/12/2018 10

0%