ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall

Билет во два правци

21 Results / Page 1 of 3

Билет во два правци

Дефицитот на млади стручни кадри ќе ја „згасне“ текстилната индустрија

Иако е една од водечките во земјава, текстилната индустрија ја губи својата атрактивност пред младите луѓе. Стотината конфекции во градот кој е познат по оваа индустрија, Штип со години се соочуваат со дефицит на млади стручни кадри. Во Средното текстилно училиште во градот, каде некогаш се образовале кадри и од Србија, бројот на ученици континуирано се намалува. Професионалците како една од причините го наведуваат мигрирањето на многу штипски семејства не само надвор од градот, но и надвор од државата. Во […]

today26/12/2018 78

Билет во два правци

Податоците низ историјата велат повеќе Македонци живеат низ светот, отколку во Македонија

„Татковино те љубам како стари чевли“ – вели една мисла на Сервантес. Младите од Македонија ја љубат својата земја, но илјадници од нив старите чевли ги оставија во татковината. Што прават граѓанските активисти, што прави државата да ги задржи сопствените граѓани но и да се одржи врската со дијаспората, истражуваше Весна Крстева. Пред повеќе од една година илјадници пара обувки во знак на сеќавање на сите блиски кои решиле да заминат во странство, беа поставени пред Владата на Република Македонија. […]

today26/12/2018 55

Билет во два правци

Од идеја до реализација, пат послан со трња и рози

Имаме Фонд за иновации, но немаме фонд за патенти. Македонските иноватори го поздравуваат формирањето на Фондот за иновации, но сметаат дека не само фирмите и институциите, треба да се финансираат и поединците за да можат своите идеи да ги финишираат во патент т.е производ. Без соодветна техничко-образовна култура, нашите иноватори лесно можат да станат цел и дел на Стратегиите за иновации на други земји, сметаат македонските иноватори. Сторија на Весна Крстева Триесетичетири годишниот Зоран Тодоровски, познат меѓу прилепчани под прекарот […]

today26/12/2018 250

Билет во два правци

Само милиони на маса можат да ја вратат интелектуалната емиграција

Со пари од Американската агенција за развој УСАИД, во 2013 година Македонија усвои Национална стратегија, која требаше да придонесе во намалувањето на масовниот одлив на високо образовани кадри. Документот предвидува серија мерки на владините институции за задржување на овие кадри и враќање во државата на оние кои замнинале. По четири години, Стратегијата е само архивски документ на Владата, а на интернет страницата на Министерство за образование и наука не може да се пронајде. Истражуваме, како се случи да државата да […]

today26/12/2018 20

Билет во два правци

Скапо ја „чинат“ Виница билетите во два правци

Едни заминуваат но се враќаат, други заминуваат за трајно да се иселат. Проблемот со иселувањето во општина Виница стагнира, тврди градоначалникот Емил Дончев. Жителите велат поинаку. Сторија на Весна Крстева Невообичаен метеж, луѓе и автомобили по улиците во центарот на градот не’ дочекaа во Виница при нашата посета. Сликата што ја видовме го демантираше она што наголемо го алармираат речиси сите, дека Виница е пуст град. Но дилемата за првичната перцепција беше решена, среда бил пазарен ден во овој град. […]

today26/12/2018 40

Билет во два правци

Не сакаат сите млади да си одат од државата

Не сакаат сите млади да си одат од дома и професионалната кариера и животот да го градат надвор од Македонија. Оваа малку поинаква приказна за трендот на иселувањето доаѓа од Делчево, градот од каде секојдневно се иселуваат по цели семејства трагајќи по ветената земја и подобрата заработувачка. Дипломираниот криминалист Влатко Величковски кој 6 години чека вработување опстојува на предизвикот кариерата и животот да ги гради на родното огниште и чека да се променат работите дома, а државата да ги отвори […]

today26/12/2018 27

Билет во два правци

Стратегиите за младите по фиоки, младите надвор од Македонија

Голем е бројот на мерки кои што ги презема државата за вработување на младите. Тие даваат можност за отварање на работни места, самовработување, поволности за фирмите, можност за дообразување и обучување, но евидентно е дека тоа не е доволно. Ниту една стратегија досега, барем во изминатите години, не ги одвраќаат младите да не ја напуштат државата, своето вработување и својата кариера да ја гледаат надвор од земјата. Проблемот треба да се решава од корен, а не да се нудат краткорочни […]

today26/12/2018 42

Билет во два правци

Во Охрид постојано има недостиг на работна сила тврдат надлежните, анкетите велат друго

Младите од Охрид си заминуваат бидејки не гледаат перспектива овде, покажало истражувањето на Младинскиот совет од Охрид кое беше спроведено неодамна. Резултатите од анкетата која била направена помеѓу лица кои се веќе отселени од градот меѓу другото покажала дека една од најголемите причини за тоа е невработеноста. Димче Каневче од оваа организација вели дека си одат и оние кои се на возраст помеѓу 30  и 60 години. Охриѓани заминуваат бидејки професионално не можат да се реализираат во Охрид „Скоро никој […]

today26/12/2018 30

Билет во два правци

Каменот повеќе тежи во родното место, но дали доволно да ги врати иселените

Многу генерации Македонци заминале од родната земја со намера и сон да се вратат назад и да живеат и творат во родната земја.За жал денес оние кои сакаат да се вратат и да работат во Македонија се ограничени поради условите кои им ги нуди Македонија како инвеститори во родната земја. Има ли во Македонија поволна клима за враќање на оние кои заминале повторно да се вратат назад и капиталот кој го стекнале во туѓина да го инвестираат во напредок на […]

today26/12/2018 50

0%