ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Весна Коловска

6 Results / Page 1 of 1

Парадокс

(ВИДЕО)Васко Маглешев во Стадион Парадокс на Канал 77

– Не постои никаде регистер на судии поротници кои пријавиле влијание, притисок или закани, но за моето истражување еден судија кратко и јасно ми кажа дека во текот на судењето странките буквално му ги купиле поротниците, е ставот на Васко Маглешев, новинар на БИРН. https://www.youtube.com/watch?v=HX1KrpdL2Zo

today10/02/2020 54

Парадокс

(ВИДЕО)Жестока дебата за судиите поротници во Парадокс со Маглешев, Страшевски и Тодоровски

- Имаме судии поротници со 18 години, а ги ограничуваме кандидатите на возраст со 60 години кандидати, кога се во најголема зрелост, со најголемо искуство и мудрост за делење правда. Судиите треба добро да го менаџираат процесот и изборот на судии поротници во спротивно да одговараат и да бидат разрешени. Поротниците исто како и судиите треба да бидат надвор од партиите и политичките активности, е еден од ставовите изнесени во Стадион Парадокс. https://www.youtube.com/watch?v=IFtdRgT3crU  

today10/02/2020 5

Парадокс

(ВИДЕО)Васко Тодоровски од „Зелена лупа“ во Стадион Парадокс на Канал77

– Во 2015 година 49 судии поротници онака, случајно си дадоа оставка и веднаш беа избрани нови поротници, строго по партиска линија од тогашната власт на ВМРО ДПМНЕ?!, вели Тодоровски. https://www.youtube.com/watch?v=m3Egd0fgn9M  

today10/02/2020 91

Парадокс

(ВИДЕО)Михов: Кој штипски судија купил нова кола?

Во гостувањето во емисијата Стадион, во која тема беа судиите пороттници, пензионираниот судија од Основниот суд од Штип, Стојан Михов рече дека е против ветинг на судиите. За него најважен е интегритетот на судиите и судиите поротници. Михов рече дека не може да се гледа црно на судството и во ситуација кога на пример ќе се разболи или некој од судиите поротници и не се појави на судење, веднаш да се оди на заклучокот дека тој е корумпиран. https://youtu.be/eCy0OR7t9ls

today10/02/2020 41

Парадокс

(ВИДЕО) Малите средини – предизвик за учество на граѓаните во судењата

Судиите поротници  се’ до неодамна беа речиси невидливи за јавноста. Иако се составен дел на судечкиот совет и имаат еднаков глас како и судиите професионалци, за судиите поротници почна да се зборува дури по случајот „ТНТ“, за уривањето на објектот Космос. Процесот, кој беше пред донесување на пресуда, мораше да почне од почеток поради оставка на судија поротник. Според законот, судењата почнуваат од почеток доколку дојде до промена на составот на судечкиот совет. Граѓаните, или лаичкиот дел од судството, како […]

today10/02/2020 5

0%