ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Парадокс

133 Results / Page 9 of 15

Парадокс

Сугарески за надлежностите на институциите за дивоградбите: Ненадлежна институција не признавам (ВИДЕО)

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, во денешното гостување во емисијата „Стадион“ на Канал 77, каде се зборуваше на тема „Охрид со бизнисите на Нефи Усеини влезе во извештајот на ЕК во делот на корупцијата“, истакна дека не признава ненадлежна институција за постапување по предметите. „Согласно надлежностите што ги има Министерството за транспорт и врски, јас не само апел туку имам издадено сите општини во делот на легализација и дивоградби да постапуват општините. Министертсвото за транспорт постапува во делот […]

today28/03/2020 6

Парадокс

Георгиески за дивоградбите во Охрид: Јас да рушам, утре може некој ќе ме убие (ВИДЕО)

Тема на денешната емисија „Стадион - Парадокс“ беше „Охрид со бизнисите на Нефи Усеини влезе во извештајот на ЕК во делот на корупцијата“, на оваа тема во „Стадион“ зборуваше градоначалникот на општина Охрид, Константин Георгиески. На прашањето дали повеќе има цркви или пак дивоградби во Охрид, градоначалникот Геогриески рече дивоградби многу повеќе со оглед на предмети кои ги имаат во делот на урбанизмот како барања за легализација, а бесправно изградени објекти се околу 16.000. Тој вели дека тоа не мора […]

today28/03/2020 13

Парадокс

Цветковска: Секој град во Македонија има по еден или двајца, Нефи Усеини (ВИДЕО)

Нефи Усеини есамо Охридскиот симбол,секој град во Македонија има по еден или двајца , Нефи Усеини. Не се проблем само дивоградбите туку комплетно визијата за урбанизација. Урбанизацијата не е градење само, туку одредува каков живот ќе имаме сите ние, изјави новинарската од IRL, Сашка Цветковска при гостувањето во емисијата „Стадион“ на Радио Канал 77. Во случајот со Нефи Усеини, видовме пораз на институциите и нивна не можност да одговорат на предизвикот да се справат со корупцијата, има низа институции кои […]

today28/03/2020 4

Парадокс

Во денешниот „Стадион“ за Охрид, дивоградбите, урбаната мафија: Секој град си има барем по еден Нефи Усеини (ВИДЕО)

„Стадион“ и „Парадокс“ и оваа сабота продолжија во потрагата на нови парадокси. Во денешната двочасовна емисија „Стадион“ на „Канал 77“ тема беа дивоградбите, почитувањето на урбанистичките планови и правила на живеење, узурпирањето на градежниот простор и градежната мафија. Главно се зборуваше за Охрид, градот на УНЕСКО, кој може да биде избришан од светската листа на природно и културно наследство, поради уништувањето на крајбрежјето, урбаната мафија… Во рамките на емисијата беше презентирана новинарската истражувачка сторија на Габриела Додевска „Охрид со бизнисите […]

today28/03/2020 9

Парадокс

Охрид со бизнисите на Нeфи Усеини влезе во извештајот на ЕУ во делот за корупција

„Земјата продолжува да презема проактивни истраги, гонења и конечни пресуди за случаи на корупција, вклучително и на високо ниво. Ги потврдува позитивните трендови пријавени во 2018 година. Зајакната е законодавната рамка за спречување на корупцијата. Постигнат е добар напредок преку натамошно консолидирање на евиденција за истрага, гонење и судење на случаи на корупција на високо ниво. Овие напори треба да продолжат со истата засиленост и на транспарентен начин, без оглед на позицијата или политичката припадност на осомничените “, вака Европската […]

today26/03/2020 20

Парадокс

Крешник Бектеши, министер за економија во „Стадион“ (видео)

–  Владата ќе понуди поширок сет мерки за санирање на последиците од пандемијата со коронавирусот за помош на сите  компании, стимулирање на производството и за платите на вработените. До сите кои се однесуваат профитерски и шпекулативно во овој период и ги зголемуваат цените и маржите на производите, апелирам да бидат одговорни и ги уверувам дека ќе бидат строго санкционирани. Ги потсетувам дека инспекторите, кои сега се презафатени, ќе работат и после кризата – изјави министерот за економија Крешник Бектеши во […]

today23/03/2020 59

Парадокс

ССМ предлага мораториум на сите договори за вработување (видео)

По пример на Италија, која најмногу ги почувствува поседиците од коронавирусот, Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) предлага прогласување на мораториум на сите договори за вработување поради економски, организациони, технолошки и други причини. Овој предлог во гостувањето во емисијата Стадион на Канал 77, го образложи претседателот на ССМ, Дарко Димовски. -Оваа мерка е применета за да не дојде до несовесно отпуштање на работници. Некои несовесни работодавачи ова го користат да отпуштат работници. Исто така предлагаме исплата на бруто платите без […]

today21/03/2020 10

Парадокс

„Стадион“: Живот и економија во корона-услови – епидемијата стивнува релативно брзо, економските последици може да траат долго (ВИДЕО)

Коронавирусот е глобална закана за здравјето и за животите на луѓето. Досега во светот се заразени повеќе од 270.000 луѓе, починаа повеќе од 11.000. Државите воведуваат вонредни, радикални мерки… Но, Ковид19 радикално влегува и во економијата. Колку ќе трае, како ќе се преживее рецесијата? Се прекинуваат економските синџири, протокот на луѓе, стока и услуги секнува. Што презема светот за да се спречи економски колапс? Што презема Македонија? На оваа тема денеска се дебатираше два часа во емисијата „Стадион“ на „Канал […]

today21/03/2020 3

0%