ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Проект

5 Results / Page 1 of 1

Зголемена локална транспарентност

Валандовчани задоцнија со референдумот за рудникот Казан дол?

Предлогот за референдум, преку кој граѓаните на општина Валандово ќе се изјаснат за изградба на рудник, доаѓа во време кога компанијата веќе напредна во градежните работи. Почната e градбата на рудникот, се поставува магистралниот цевковод, оформени се бедемите на работното и на акумулационото езеро. Украинската компанија Сардич, која го гради рудникот, уште во 2015 година доби дозвола за градба, одобрена е еколошката студија. Се чини, граѓаните кои покренаа иницијатива за референдум, се пред свршен чин. Меѓутоа, иницијаторите не мислат така. […]

today28/12/2018 24

Зголемена локална транспарентност

Ќе се охрабри ли локалната власт да урива дивограби пред избори?

Во Тетово цели станбени згради со станови за продажба се нелегално изградени. Никнуваат огромни зданија на згради буквално на секој слободен простор.Тетово продолжува да расте нелегално. Ќе се одважи ли локалната власт да урива пред новите локални избори? Тетово е претворено во градилиште. Облаците прашина од работата на машините дополнително го загадуваат и онака концентриртаниот со отрови амбиентален воздух. Списокот на довоградби е долг и утврден од Општината Тетово. Донесени се и решенија за уривање. Но, и порај тоа, две […]

today28/12/2018 7

Ноќен Експрес

На изборите во Македонија после 10 години се случи прва победа на владеачки автократски режим на европскиот континент

https://youtu.be/1CFmCI3Q-Y8 Во еден бран на автократски популизам кој го зафати светот прв пат де факто се докажа дека тој тип на недемокртски автократски популистички режими може да бидат победени на избори. Затоа и овие избори во Македонија предизвикаа голем интерес во светот , вели о 56 тото издание на Ноќен експрес Сашо Ордановски новинар и политички аналитичар. Овој резултат е плод на инвестициите во последниве две-три години. Резултатот од овие избори за кој сите различно прогнозираа и не го очкуваа […]

today28/12/2018 2

Ноќен Експрес

Ноќен Експрес: Потреба од дорегулација во секторот на приватното обезбедување

Околу 4 000 лица во земјава работат во фирмите за обезбедување – покажуваат официјалните статистики. Приватното обезбедување, како дејност која интензивно се менува и секојдневно се исправа пред нови предизвици, се соочува со проблеми во однос на нормативната регулација – смета Комората за приватно обезбедување на Република Македонија. https://youtu.be/TNSw1Iz5_eY

today27/12/2018 5

Билет во два правци

Знаењето и способноста не се критериуми во Македонија

Безперспективноста на високо образованата младина во Македонија , нивните неисполнети очекувања од факултетско високите оценки за добро платена работа, и разочарувањето кое потекнува од моментот на доделување на висока работна позиција на лица со едвај завршен факултет но со партиска книшка , се фактор плус за зголемување на бројот на млади кои заминуваат од Македонија. Во училиштата од Западна Македонија,  се повторува приказната за превработеност по партиска директива, за отпуштање на партиски неопределени наставници без никакви образложенија и за партиското […]

today26/12/2018 10

0%