Радиовизија

Страна: 5

Разлика меѓу генерации, меѓу половите, па дури и во третманот на жртвите на сексуално насилство со јасно изрзени граници како црно и бело. Тоа е нашето општество, ако се суди според реакциите во „Стадион“ на Канал 77, каде сепак имаше едногласие, дека насилството врз жените и девојчињата треба да се санкционира. Во емисијата со свои […]

Заради  надминување на стереотипите, предрасудите, на линчот кој им се прави на жените заради нивната традиционално подредена улога во семејството, општеството, заради нерамномерната поделба на моќта меѓу мажот и жената, го донесовме Законот за спречување и заштита од насилство врз жената и семејното насилство – порача министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска во […]

Во емисијата „Стадион“ на Канал 77, министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска го сподели сопственото искуство од работата на институциите преку случајот со киднапирање на девојче, на кој самата била сведок. -Заради  надминување на стереотипите, предрасудите, на линчот кој им се прави на жените заради нивната традиционално подредена улога во семејството, општеството, заради […]

Минатата недела во четвртокот почнав да добивам пораки и повици од машки личности. Претходно се’ си беше нормално, си бев дома и почнав да ги добивам пораките. Мојата фотографија во групата „јавна соба“ е објавена после 23 часот, а веднаш потоа ја добив првата порака. Последователно добив уште три пораки и повици на телефонот. Утредента […]

Сексуалното вознемирување постои деценици наназад. Има конвенции што го гарантираат правото на човекот за заштита од ваков вид дискриминација и злосторство. Тука не станува збор само за мажи или жени, туку воопшто за сите човечки единки – објасни психологот, Зорица Николова во денешното гостување во емисијата Стадион на Канал 77. според неа, сексуалното насилство зема […]

Не го познавам лично учителот Мика Алексиќ. Неговата сопруга е извонредна професорка, но неговиот метод за едукација на децата е репресивен, исполнет со булинг, со навреди и вербална злоупотреба, па сега се слушна дека делел и шамари.Тоа е класичен пример на злоупотреба на деца во една педагошка смисла – изјави актерката Весна Петрушевска, која денеска […]

https://www.youtube.com/watch?v=AVkNbJlrxqo&feature=emb_title
https://www.youtube.com/watch?v=ZGwnDbgthfk

Универзитетскиот професор Сем Вакнин во интервју за „Стадион“ на Канал 77 ги анализира последиците од пандемијата по работните навики, работната сила и односот на големите корпорации. Вакнин вели дека пандемијата ги засили веќе почнатите трендови на работа од дома и автоматизација. -Веќе имаме ситуација во која повеќето технолошки гиганти – Твитер, Гугл, Фејсбук – најавија […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background