Стадион

Страна: 2

Во Македонија се случува апсурд  – наместо работниците да протеститраат, пандемијата ги извади газдите на улица. Протестираат преку коморите и бараат државна помош. Ова го кажа во емисијата „Стадион“Марјан Ристески, претседател на Конфедерацијата  на  Синдикални Организации на Македонија (КСОМ). Тој е дел од групата кој ги определува мерките за државна помош и ги акцентира, како што […]

Најбројните пријави за прекршување на работничките права до Државниот трудов инспекторат, се врзани за платата и додатоците на плата. Најчестите прекршувања се во текстилната индустрија, трговија на мало, градежништво и угостителство. Од овие четири дејности има и најбројни пријави до Инспекторатот, изјави во емисијата „Стадион“Јована Тренчевска,  директорка на Државен инспекторат за труд, каде трудовите инспектори […]

Пациентите на кои им беше досега трансплантирано срце од починат донор, се чусвтуваат добро, рече Д-р Сашо Јовев кардиохирург, во емсијата „Стадион“ на Канал 77. „Пациентите се чувстуваат добор, ние веќе ги направивме првите две биопсии ендомиокардни исто така за прв пат во нашата Република. Биопсија ендомикардна значи дека се зема парче од внатрешноста на […]

Немам доволно зборови што можам да искажам кон нејзините родители за таквиот хуман гест. Огромна благодарност чувствувам кон семејството. Животот на младата Верица Белчовска згасна прерано, а нејзините родители решија да помогнат на тројца, четворица пациенти и да спасат животи, изјави за емисијата „Стадион” на Радио Канал 77, Блаже Сапунџиев, примателот на бубрег по успешната […]

Никој не зборува за добробитот на трансплантацијата, малку се зборува. Среќа во несреќа е што сега трансплантацијата на срцето ја отвори повторно оваа тема. Треба да се зборува за органодарителство, што повеќе се знае, полесно се разбираат некои работи, изјави во емисијата „Стадион” на Радио Канал 77,  Валентин Зафировски, човекот на кој пред 16 години […]

Во 2013 година бевме петти во Европа по број на трансплантации, а деветти во свет. Во овие две години за жал имаме помал број на трансплантации, 2020 и 2021 времето на ковид, изјави во емисијата „Стадион“ на Радио Канал 77, Д-Р Сашо Дохчев уролог. Во европскиот регион вели тој најблиски контакти имаме со хрватските колеги, […]

Заминав затоа што сметав дека мора да се надоградувам, но постои можност да се вратам ако се средат работите во државата, вели Дајана Стојчевска која работи како софтверски инженер во филијалата на Google во Минхен. Во најновото издание на емисијата Стадион на Канал 77, таа раскажа дека се преселила во Германија лани во јануари, односно […]

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи зборувајќи за големиот раст на приходите, нови компании и нови вработувања во ИКТ индустријата во Македонија   и во време на пандемија, нагласи дека во наредниот период мора да се забрзаат превдвидените мерки и потези од владината програма со кои на оваа индустрија ќе и се овозмжи уште поповолен […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background