Институциите во Македонија го помагаат богатењето на јавните функционери – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во Етерот

Институциите во Македонија го помагаат богатењето на јавните функционери

Институциите кои се задолжени со закон да го следат богатењето на јавните функционери се тотално анемични во делот на нивното следење и тоа е голем хендикеп ако споредуваме со запад смета адвокатот и поранешен претседател на Антикорупциската комисија, Драган Малиновски во Ноќен експрес.

– До незаконско стекнување на имот се доаѓа со злоупотреба на функцијата а до злоупотреба на функција се доаѓа со нетранспарентни постапки и нетранспарентно носење на одлуки, недавање отчет итн. вели Малиновски.

Главен проблем и генератор за корупцијата и за незаконско богатење, според Малиновски е нетранспарентноста на носење на одлуките.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background