ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Парадокс

Професор Димитриевски: Потребна ни е агенција за земјоделско земјиште(видео)

today14/03/2020 8

Background

Голем дел од земјоделското земјиште во Македонија не се обработува. Не функционира земјоделскиот катастар и сопственоста. Затоа под итно треба да се формира Агенција која ќе управува и менаџира со земјоделските површини – изјави во емисијата „Стадион“ на Радио Канал 77, Драги Димитриевски, професор на факултетот за земјоделски науки и храна.

Тој тврди дека порано во земјава се обработувало вкупно 660.000 хектари обработливо земјоделско земјиште, денеска ако се погледне статистиката ќе бидиме дека имаме можеби околу 40% или во моментов се обработува околу 400.000 хектари .

Објавено од: Viktor Gavrilov

Rate it
0%